Kultúra

2017.01.16. 18:48

Birkás életmű-kiállítás: Kertész László kurátor válogatott a mester munkáiból

Dunaújváros - Pénteken 17 órakor mutatkozik be a Kortárs Művészeti Intézet 2016/2017-es évadának talán leginkább várt kiállítása: Lélekfestészet - Birkás István 70.

Szabó Szabolcs

- Egészen fura érzés, ez lesz az első önálló kiállításom, amelyet én is csak a megnyitó előtt két nappal látok majd először - fogalmazott lapunknak a február 1-jén 70. születésnapját ünneplő Birkás István Munkácsy-díjas festőművész, akit ez alkalomból ünnepi kiállítással köszönt a Kortárs Művészeti Intézet.

Birkás István műtermében - 46 éve minden nap ott dolgozik Fotó: DH-archive

- Kunmadarason cseperedtem, ám számos ok és körülmény miatt onnan el kellett jönni a családnak, itt épült egy várost, hát megpróbáltuk. 1953-ban már a Móricz iskola diákja voltam, amint megépült és átadták a Vasvárit, már ott tanultam. Mindig is rajzoltam, alig voltam hétéves, már a Dózsa mozi oldalában üzemelő művészeti kör foglalkozásaira jártam. Majd jött a képzőművészeti gimnázium Budapesten - egy más világ volt az akkori Sztálin- és Dunaújvároshoz képest... - elevenített fel lapunknak néhány emléket Birkás István, aki bővebb interjút is adott pályájáról, életéről lapunknak, mindezt egy későbbi számunkban olvashatják majd.

A Kertész László neves művészettörténész és kurátor által összeállított életmű-kiállítás, amely a Lélekfestő címet kapta, január 20-án, pénteken 17 órától várja a közönséget a Kortárs Művészeti Intézet két termében. A pincegalériában pedig vetítés csábítja majd a tárlatlátogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!