Kultúra

2017.01.20. 18:58

Birkás István 70: az életmű és eredete

Dunaújváros - Lélekfestészet címmel péntek este mutatkozott be Birkás István életmű-kiállítása a KMI-ben.

Szabó Szabolcs

„Senki nem lehet próféta a saját hazájában" - jelentette ki Sütő Enikő újságíró, a Dunaújvárosi Hírlap munkatársa egy 1969-ben készült, a lapban megjelent Birkás István-interjú egyfajta zárógondolataként. A fenti megállapítást pénteken délután Deák Nóra, a Kortárs Művészeti Intézet vezetője idézte a Birkás István Munkácsy-díjas alkotó életmű-kiállításának megnyitóján. A 70. születésnapját ünneplő művész az utóbbi évtizedekben alaposan rácáfolt ama újságírói megállapításra. Birkás úgy lett a helyi és az országos élet egyik meghatározó, egyéni stílust építő és mindvégig azt képviselő alkotója, hogy közben az általa irányított művészeti műhelyben útjára indított számos tehetséges, azóta elismerté vált képzőművészt is.

A pénteki megnyitón a város önkormányzatának részéről Izsák Máté, a kulturális bizottság elnöke köszöntötte a művészt, méltatva az alkotó pályáját és a dunaújvárosi kulturális életért tett szerteágazó munkásságát. Birkás életműtárlata a jövő hónap végéig látogatható a KMI-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!