Kultúra

2017.01.18. 18:45

Birkás István: az ember és életműve - péntektől a Kortársban

Dunaújváros - A kerek évfordulókhoz kötődő nagy sátoros ünnepeket nem igazán kedveli, legszívesebben remeteként, csöndes magányban alkot Birkás István Munkácsy-díjas alkotó, a dunaújvárosi művészeti élet - és történelem - máig meghatározó alakja.

Szabó Szabolcs

- Döbbenet, ezt az embert tényleg érdekelte, hogy én igazából mit is csináltam. Szinte elment mindenhova, ahol Birkás-képek vannak. Mondhatni többet a múltamról, mint én magam - fogalmazott lapunknak adott nagyinterjújában Birkás István neves képzőművész, aki február 1-jén ünnepli születésnapját. E jeles évforduló alkalmából Kertész László művészettörténész merült alá a Birkás-féle rengetegbe. A közel fél éven át tartó alapos kutatómunka eredményét egyrészt mindenki megszemlélheti pénteken 17 órától a Kortárs Művészeti Intézetben. (Csak egy mellékszál, de fontos: Birkás az azóta nemzetközi hírnevet szerzett intézmény megszületésénél is bábáskodott. Sőt, a mai napig képviseli azt az álláspontot, hogy igenis joggal beszélhetünk a hazai kortárs művészetben: „dunaújvárosi művészetről" - a szerk.)

Nagyviziten Birkás Istvánnál, az emblematikus műtermében, ahová évtizedek óta naponta bejár és alkot. Mint fogalmazott: nekem ez a saját műszakom, a hivatásom...

Kertész László tehát alaposan végigjárta a Birkás-univerzumot és számos fontos megállapítást tett, amely olvashatók lesznek a már említett, pénteken nyíló tárlathoz kapcsolódó albumban is.

E helyen most csak egy bekezdést idéznénk a valóban hiánypótló munkából:

Birkás Figura című alkotása, amely ma is Duna-pari szoborpark része Fotó: A. G.

„Birkás némileg vadembernek is számított a főiskolai hallgatók között, a későbbi barát Sváby Lajos szerint dühös és mérges fiatalembernek tűnt, egy lázadó generáció tagjának... Az említett tanulmány kiemelt szerepet kap Birkás művészetszervező tevékenysége is. Így olvashatunk a több mint másfél évtizeden át vezetett Amatőr Műhelyről, a neves Y Galériáról, valamint a szárba szökkenő Kortárs Művészeti Intézetről is. A Birkás-világ összesűrített molinója tehát e héten péntektől várja majd az érdeklődőket a KMI-ben.

Lélekfestészet - Ősbemutató

A kiállítás ideje alatt, annak részeként először láthatja a közönség Keserue Zsolt dunaújvárosi művészeket bemutató portrésorozatának 2007-ben készült első darabját, amely dokumentumfilmben volt mesterét, Birkás Istvánt kérdezi pályájáról és arról, hogy Dunaújváros milyen szerepet játszott abban. A megnyitóra a Kortárs Művészeti Intézet kiadásában elkészült egy a kismonográfia, szerzője a kiállítás kurátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!