Kultúra

2014.05.31. 22:05

Bohózat és tragikomédia

Dunaújváros – Lassan a vége felé jár a kőszínházi szezon, így itt az ideje megtudni, mi is vár ránk ősztől a Bartókban.

Balla Tibor

Az idei repertoár két pillérét a magyar drámairodalom és a gyermekszínházi vonal adta. Mindezekkel két platformon kellett megfelelni a teátrumnak, a közönség és a szakma előtt – fogalmazott értékelésében Dobák Lívia, a teátrum művészeti vezetője a szerdai sajtótájékoztatón. Úgy tűnik, a Bartóknak mindkettő jól sikerült, hiszen a nézőszámok igazolják a közönség elismerését, az A padlás című produkció már 20 előadást megért, de meghívást kapott a Csabai Nyári Városházi Estékre. A szakmai sikerek sem maradtak el, a kortárs szöveget közvetítő Pimpáré és Vakvarjúcska című mesejáték különdíjat hozott a VII. Kaposvári Nemzetközi ASSITEJ Gyerek- és Ifjúsági Biennáléról, a Május című kamaradarabot pedig meghívták a POSZT Off programjába.

Mindemellett ez a produkció utazik a Vidéki Színházak Találkozójára szeptemberben, a Mezítláb a parkban pedig a Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon méretteti meg magát majd.A művészeti vezető a következő évadot a „Vágyak évadának” titulálta, melyben nyolc új, saját produkcióval állnak a közönség elé. Elsőként Moliére: Amphitryon című tragikomédiáját viszik színre szeptember végén. Az előadás mindenképpen unikálisnak tűnik, hiszen Szálinger Balázs alaposan átdolgozta, kortárs szövegkezeléssel közelebb hozta a klasszikus textúrát, a rendező, Hegymegi Máté pedig lévén, hogy a Magyarországon elsőként indított fizikai színházrendező koreográfus szak frissen diplomázott tagja, várhatóan sajátos eszközökkel és szemlélettel él majd.

Az idei kőszínházi évad egyik legsikerültebb előadása Szép Ernő két egyfelvonását bemutató Május című darab volt. Képünkön Csadi Zoltán és Tőkés Nikoletta párosával szemben Tóth József, aki a következő évadban rendezőként is bemutatkozik majd a Bartók közönségének (Fotó: Ónodi Zoltán)



Play címmel játszótéri kalandjátékra invitálja az öt év feletti, de 12 alatti nézőket a Bartók Táncszínház táncmesejátéka a játékörömről Hernicz Albert és Papp Éva elképzelése alapján. Az évad egyik legjelentősebb bemutatójának tűnik Hamvai Kornél Sztálinváros - A kultúrház avatója című bohózata a Jászai-díjas Tóth József rendezésében, melynek főszerepében Vándor Évát láthatjuk. Különlegesnek igérkezik a Bartók Táncszínház és az Egri Táncszínház közös bemutatója is. A tizennyolc táncos mellett Lapis Erika is feltűnik majd a szereplők között. A Bartók formátumos művésznőjének neve feltűnhet a Király Attila rendezte Örkény tragikomédiában, a Kulcskeresőkben is, ahol partnere Kiss Attila lesz majd.

Borítékolható a siker a jövő februári Anconai szerelmesek című olasz zenés komédia számára. Nem csak a szerző Vajda Katalin remek dramaturgiai érzékének és humorának köszönhetően, de a Csankó Zoltán, Vándor Éva kettősnek és a rendező, Jászai-díjas Csizmadia Tibor személyének is. Az évad utolsó bemutatója is a kicsiknek szól, Jeli Viktória - Tasnádi István - Darvas Ferenc Hepp!!! című cirkuszi bohócjátékát az az Ellinger Edina rendezi, aki elhozta a kaposvári biennálé fődíját..

A fogadott előadásokról nem esett szó a tájékoztatón, ám már kézbe vehető az Őszi bérlet előadásait leleplező szóróanyag. Ebből kiderül, hogy októberben érkezik a Kaposvári Csiky Gergely Színház az A király beszéde című drámával. A Centrál Színház zenés játékot hoz decemberben Edith és Marlene címmel, mely a két énekes bálvány életét állítja párhuzamba A Kossuth - díjas Mészáros Márta rendezésében.

A Szkéné Színház pedig januárban érkezik a Bányavakság címet viselő tragikomédiával, melyben Csizmadia Tibor instrukciói alapján négy Jászai - díjas színművész, Kaszás Gergő, Bozó Andrea, Tóth József és Epres Attila játsszák a szerepeket.

A következő évadban is folytatódnak a tantermi előadások, melyek ezúttal a „Menni, vagy maradni?” kérdéskört boncolgatja. Szinte biztos, hogy jövőre jön az Ádámok és Évák harmadik évada Rubold Ödön színművész irányításával, és folytatódhat a Vendégségben című irodalmi sorozat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!