Kultúra

2016.12.15. 18:25

Ferge Béla zenetanár előadása Bartók Béláról

Dunaújváros - Ferge Béla zenetanár a Bartók Béla Emlékév, Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából tartott előadást szerdán este a József Attila Könyvtárban.

Balla Tibor

A Bartók-évre meghirdetett számtalan hangverseny, fesztivál, előadás szükségességét igazolta a megjelentek száma, és maga Ferge Béla, az előadó is, aki missziós előadásával járva az országot, ugyanezt tapasztalja, mint itt, csekély érdeklődést. Keveset tudunk Bartókról, pedig nagy dolgokat tett a zenei hagyományok fennmaradásáért. Már életében is hálátlan volt hozzá hazája, de Ferge Béla és a körülötte működő Kreatív Zenei Műhely tagjai azon munkálkodnak, hogy legalább az utókor fejében a helyére kerüljön szerepe, munkásságának jelentősége.

Ferge Béla zenetanár számtalan érdekességet mesélt a nemzetközi hírű zeneszerzőről Fotó: Ady Géza

A másfél órát is meghaladó, Ferge Elizabet és az előadó közreműködésével zenei betétekkel is tarkított előadás minden elemét lehetetlen rögzíteni e hasábokon. A zenetanár igyekezete egyrészt Bartók szellemiségének közvetítését célozta meg, másrészt géniuszának és elképesztő munkásságának ismertetését. Már amennyire ez ennyi időben lehetséges. Erre az analógiát éppen Bartók Bélától, az előadásból citálnám. Megkérdezték, mi a véleménye a bolgár népzenéről, mire azt válaszolta: a bolgár népzenéről nem sokat tudok, csak néhány ezer dalt tanulmányoztam. Ferge Béla is hasonlóan van Bartókkal.

Szó esett Bartók visszahúzódó, szerény jelleméről, igazságkereséséről, de olyan titkokról is, hogy nem csak jó füle, de kitűnő szaglása is volt, így fia állítása szerint sok ételmérgezéstől megmentette őket. Természetesen szóba került Kodállyal való kivételes barátsága, és gyűjtőmunkája is. Szinte hihetetlen, de 13 ezer dalt gyűjtött és rendszerezett élete során, pedig befejezni sem tudta úgy, ahogy szeretette volna. Ünnepelt zeneszerző volt, hirdettek koncertet 3 B megnevezéssel, ami a három szerzőre utalt Bachra, Beethovenre és Bartókra utalt. Eltökélten hirdette, a zene mindenkié, és nem a zeneiparra, hanem a zeneművészetre gondolt. Idejekorán felismerte, hogy a gépzene egy csapás.

Munkásságára jellemző, hogy Octavian Beu diplomata kijelentette: Bartók román zeneszerző. Pedig nála jobban senki nem szerette hazáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!