Kultúra

2014.08.25. 18:05

Kezdődik az Éjszakai Átszálló

Dunaújváros - Emberek! Kedd este 18 órakor indul az idei évre rendelt Éjszakai Átszálló, a város egyetlen kortárs összművészeti fesztiválja. Négy estére, nagyon sok mese! Bevezető ajánlónk következik.

Szabó Szabolcs

Lapunk tavaly, az országos kortárs művészeti szcénában is megsüvegelt/irigyelt Éjszakai Átszálló hivatalos és legfőbb médiapartnere volt, idén nem véstünk alá erre vonatkozó dokumentumot, de ezúton is üzenjük a szervezőknek, hogy őrizzük és visszük tovább és tovább a fáklyát. Mert fontos, az alábbiakban pedig azt is elmondjuk, miért.

Fehérvári Tamás mindenkori főszervezővel viszonylag épületes vitákat szokásunk folytatni arról, pontosan hányadik Átszállót is tapossuk jelenleg: jelentem, a hivatalosan megállapított számozás: 11!

Ismerős arcok! Képeink a tavalyi Éjszakai Átszálló nyitónapján készültek. Az idei resti kedden 18 órakor nyit a megszokott helyén a Kortárs Művészeti Intézetben. Lesz miért és betérni... Fotó: Ady Géza

Az Éjszakai Átszálló 2003-ban is csóró, önköltséges fesztiválnak indult, minden kiállító, fellépő, technikus és háttérember a saját forintját is belerakta, hogy működjön a valóban ötletes, helyenként humorral telített, ám mindenképpen nívós produkciókat szolgáltató restirés. Idén, pontosabban keddtől sem lesz másként. Szerényen finanszírozott, de őszinte és izgalmas éjszakákkal és nappalokkal vár mindenkit az Éjszakai Átszálló.

Elméleti alapok: Az ÉÁ mindig is egy tematika köré épült, következzék hát a CSAKODA 2014.

Ebben az esztendőben egy olyan csoport részvételére épül a fesztivál, amely – hasonlóan az Éjszakai Átszálló alapcélkitűzéséhez – maga is missziót folytat: a Csakoda hazánk kisebb településein bukkan fel időről időre, tagjai kerékpárral és/vagy vonattal járják az országot, a hátukon szállítva alkotásaikat, csak, hogy a kortárs művészettel azokat is megismertessék, akik attól az érkezésükig szinte teljesen el voltak zárva. A Csakodát jellemző elszánt tenniakarás és kreativitás azonban nem csak a falvak, községek művelődési házaiban lehet hatékony, hanem egy nagyvárosban is.

A fesztivál idei programkínálata a szabadidő témája köré szerveződik. A számos aspektusból megközelíthető, és minden egyes embert érintő szabadidő fogalomköre kiváló kiindulópontként szolgál egy olyan rendezvény számára, amely a kortárs kultúra célközönségét, hatását nem szűk körben képzeli el – és a kultúrát sem redukálja a művészetekre, hanem szerves részének tekinti úgy a testmozgást, mint például a gasztronómiát.

A szabadidő társadalomtudományos magyarázatai szerint a fogalom ellentmondást rejt magában, mivel a meghatározása mindig csupán a munka viszonylatában történhet. Eme ellentmondás kulturális megközelítése éppen ezért vet fel izgalmas kérdéseket, hiszen e klasszikus felosztásban a művészet és a testmozgás elsősorban a szabadidővel függ össze – vagy mint a fogyasztás egyik lehetséges tárgya, vagy mint a kikapcsolódás, rekreáció tevékenységeinek egy meghatározott formája (például hobbiművészet).

Az idei Éjszakai Átszálló célkitűzése, hogy együttgondolkodásra invitálja a közönségét egy problematikus és nagyon is életközeli fogalommal kapcsolatban. A látogatók szabadidejüket a fesztiválon tölthetik el, ahol több pozíciót képviselő alkotók szabadidő-értelmezései nyithatnak számukra újfajta távlatokat az időtöltés különböző formái felé.

A duol.hu idén is bérletet váltott a fesztiválra, így keresse, olvassa fesztivál írásait és ajánlóit, nehogy lemaradjon az aktuális átszállásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!