Kultúra

2015.03.25. 18:04

Szombaton izgalmas programokkal vár a Bartók

Dunaújváros - A Színházi világnapon az ünnepelt tart fogadást: családi nyílt nap a Bartók. Sminkeléstől a próbákig...

Szabó Szabolcs

Mielőtt részleteiben tálalnánk a Bartók Kamaraszínházi szombaton jelentkező tartalmas családi nyílt napjának műsortervét, előtte érdemes rápillantanunk a Színházi világnap születéstörténetére.

A krónikák szerint 1957 március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója, majd 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon ünnepelhetjük Színházi világnapot.

A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa pedig úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A Színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet és tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ezen a napon köszöntik a színészeket is.

Mindezt magunk is megtehetjük, hiszen a szombaton 11 órától vaskos ünnepi programcsomaggal készül a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza.

Érdemes lesz időben, azaz még szombaton délelőtt 11 óra előtt érkezni, így biztosan meghallgathatjuk a Színházi világnap magvas üzenetét. Az alapozás után egészen délután fél kettőig a stúdióteremben, valamint a fenti aulában játszóház , közös fotózás mesehősökkel és a díszletek kipróbálása várja a családi nyílt nap közönségét. Mindezekkel párhuzamosan részt vehetünk egy összevont jelmezpróbán és élő egyenesben is megtapasztalhatjuk, miként is zajlik a színházi haj és smink készítés.

Sőt, hogy teljes legyen az átváltozás megismerkedhetünk az öltöztetőnő munkájával is. A már említett játszóházban a színészek és táncművészek az előző évadban játszott mesedarabok jelmezeiben (Padlás, Pimpáré..., Play) szórakoztatják majd a sokaságot.

Pontosan délután kettő órától pedig egy igazi színházi csemege csábítja majd az érdeklődőket, ugyanis belekóstolhatunk a most formálódó Anconai szerelmesek című zenés-táncos darab próbafolyamatába is. Mindezt ingyen és bérmentve, a Bartók családi nyílt színházi beavatóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!