Kultúra

2015.03.29. 15:24

Családi nyílt nap a Bartókban a színészek ünnepén

Különleges, ritkán adódó lehetőséget kínált közönségének a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza szombaton, egy nappal a Színházi Világnap után.

Balla Tibor

A meghívó szerint a nézők és a leendő nézők találkozhattak a színházban bemutatott gyermekdarabok szereplőivel, akár közös fényképet készíthettek róluk-velük. A Színházi Világnap tiszteletére megrendezett nyílt napon persze nem csak ezzel csábították a látogatókat.

Világszerte március 27-én ünneplik a Színházi Világnapot. A Nemzetközi Színházi Intézet Krzysztof Warlikowski lengyel rendezőt, a varsói Nowy Teatr művészeti igazgatóját kérte fel idén, hogy a színházak számára írjon köszöntőt a világnapra.

Nyitányként Csadi Zoltán színművéssz olvasta fel a Színházi Világnap üzenetét, melyet a következő sorokkal zárt: „A monda a megmagyarázhatatlant próbálja magyarázni. Mivel a valóságra épül, újra megmagyarázhatatlanságban kell végződnie” – e szavakat, amelyeket Kafka a Prométheuszról szóló mondák kapcsán fogalmazott meg, én erősen arra vonatkoztatom, milyennek kellene lennie a színháznak. Valóságra épülő és újra a megmagyarázhatatlanságban végződő színházat kívánok minden munkatársnak – a színpadon lévőknek, és a nézőtéren ülőknek egyaránt – teljes szívemből”.

Természetesen a magasztos gondolatok mellett mást is kínált a családi nap, és ezúttal nem csak a színészeké volt a központi szerep. A különféle bemutatókon megismerhették a látogatók a színházi háttér-emberek munkáját is. Ízelítőt kaptak a színházi fodrász, a sminkes tevékenységéből, bárki sorbaállhatott egy hajfonásért, arcfestésért.

A Bartók Táncszínház művészei nemcsak saját játszó terük díszletében segítették a kicsiket, de látványos bemutatót tartottak arról is, milyen szervezett, villámgyors átöltözésekben segítik őket az öltöztetők. A nap zárásaként a nagyterembe invitálták az érdeklődőket, ahol bepillantást nyertek a színház legközelebbi bemutatója, az Anconai szerelmesek díszletébe és dalaiba.

 

Színházi Világnap

A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ezen a napon köszöntik a színészeket, itthon, és a nagyvilágban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!