Kultúra

2015.04.08. 17:13

Dallam és vers - Ünnepi programok a költészet napján

A költészet napján közösen ünnepel a József Attila Könyvtár és a Viadana Kamarakórus. A szomszédban, a Munkásművelődési Központban pedig a Versbarátok rímkavalkádja várja a líra szerelmeseit.

Szabó Szabolcs

„Hát muszáj élni? Muszáj gondolkodni? Nyilvánvaló, hogy nekem nem és neked sem. De az életnek muszáj, de az elmének muszáj, különben nem volna semmi az, ami. Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.” – írta egykoron József Attila.

A költő születésnapján, egyben a költészet napján, április 11-én, szombaton a Viadana Kamarakórus koncerttel ünnepel a József Attila Könyvtár.

A Vers és dallam, dallam és vers címmel jelentkező műsorban az alábbi művek csendülnek majd fel a neves kórus előadásában: Sarok Károly – József Attila: Szegény ember balladája, Claude Debussy – Charles D’Orleans: Dieu! Qu’il la fait bon regarder, Seiber Mátyás – Edward Lear: 3 nonsense songs, Kodály Zoltán – Balassi Bálint: Szép könyörgés, Kocsár Miklós: Hegyet hágék (Erdélyi Zsuzsanna gyűjtéséből), Ligeti György: Haj, ifjúság. A könyvtár és Viadana Kamarakórus közös ünnepi műsora szombaton 17 órakor kezdődik a felnőttkönyvtárban. Szintén ebben az időpontban a szomszéd kultúrbázison, a Munkásművelődési Központban is költészetünnepre várják az érdeklődőket. A Dunaújvárosi Versbarátok Klubja ezúttal nem a Kortárs Művészeti Intézetben, hanem az MMK földszinti színháztermében tartja immáron hagyományosan remek hangulatú versünnepét.

A klub részéről Kiss Kálmán tanár úr lapunknak elárulta, szombaton 17 órától először József Attila Medáliák című versciklusának értelmezését, elemzését hallhatják majd a versbarátok.

A folytatásban jön az elmaradhatatlan szabad verselés, amikor bárki bemutathatja, elszavalhatja kedvenc versét és/vagy saját szerzeményét.

A költészetünnep harmadik szakaszában pedig Versdalok címmel Kasó Tibor, Kiss Melinda és Pálfalvi János közreműködésében énekelt költeményeket hallgathat a nagyérdemű. A belépő mindkét programra díjmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!