Kultúra

2016.11.25. 19:45

Dallam, ütőhangszerekkel - A Talamba együttes a filharmónia zenei bérlet előadásában

Dunaújváros- Bár a népzenét, a Góbé Együttest hirdették a filharmónia zenei bérlet hétfői előadásában, nagyon is jól jártak a gyerekek a Talamba koncertjével.

Balla Tibor

A Talamba ütőegyüttes (V. Nagy Tamás, Grünvald László, Szitha Miklós, Zombor Levente) 1999 óta népszerűsíti az ütőhangszeres zenét. Nagyobb koncertjeiken 3-400 féle hangszert is felvonultatnak a létező mintegy 4500, 5000-ből. A Bartók nagytermébe azért ennyit nem cipeltek, de közel félszáz azért beterítette a színpadot. Az ütőhangszerek történetét az ősembernél, az általa összeütögetett fadaraboknál kezdték. Mivel a legtöbb ütőhangszert nem, vagy nem helyesen ismerjük, missziójuknak tekintik ezek bemutatását.

A Talamba tagjai igazi showműsorba csomagolták a zenei ismeretterjesztés küldetését Fotó: Ady Géza

Hozzánk is elhozták az óriási fa xilofonra emlékeztető ugandai dallamhangszert, az amadindát. Bemutatták a rituális dobolást, a dobokkal való kommunikációt, és a kalimbával egy altatódalt is eljátszottak. Láttunk latin-amerikai kísérőhangszereket különleges, megjegyezhetetlen nevű brazíliai zeneszerszámokat, amiket természetesen meg is szólaltattak, a közönségből két nagylány pedig ropta a táncot rá.

A steel drum mellett megismerhették a Beamter Bubi által hírnévre vitt, lassan elfeledett hangszert, a vibrafont is, de hallottunk szerelmes bosszanovát honduraszi rózsafa marimbán előadva. No és megvilágosodott az is, hogy amit biztosan xilofonnak mondanánk, azt blockenspielnek hívják, de az igazi is megszólalt a Kállay kettős virtuóz dallamaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!