Kultúra

2016.11.20. 19:00

Dübörgött a blues és a rock

Dunaújváros - Az élő gitároslegenda, Tátrai Tibusz Tibor lépett fel pénteken este a Galéria Jazz Klubban, óriási sikerrel.

Balla Tibor

No, persze nem egy szál gitár volt a péntek esti kínálat, elő- és kísérőzenekarként a Jazztelen nevű formáció szerepelt az étlapon. A magát power-trióként aposztrofáló, Bűdi Szilárd (ének, basszusgitár, szájharmonika), Géczy Viktor (gitár), Kottler Ákos (dob) összeállítású formáció missziója, hogy bebizonyítsa, létezik a rádióbarát blues-rock muzsika - a saját számokból álló műsorban ötvözik a korai 70-80-as évek klasszikus rock hangzását a modern blues rock és rock and roll elemekkel, dallamos hangzásvilággal, de hazánkban ritkaságszámba menő fergeteges szájharmonika és gitárszólókkal .

Valami hasonló történt pénteken este, a Jazztelen melegítette be a közönséget pár saját szerzemény előadásával, jó kis herflivel fűszerezett blues-rock muzsikával. Aztán megérkezett hozzájuk a Piros blues gitár című szerzeményük inspirálója, a szenzációsan sajátos gitárjátékú Tátrai Tibor, és megmozdultak azok a kezek és lábak is, amelyek addig nyugodtan pihentek. Mintha egy másik zenekar kezdett volna játszani.

A legendás piros gitár lélekbe markolóan sírt Tátrai Tibor (balra) szakavatott kezei között  Fotó: Ady Géza

A bő kétórás koncert műsorának gerincét régi Hobo Blues Band, no meg a gitárosikon, Jimi Hendrix nóták tették ki. Mondanom sem kell, hogy a balkezes gitáros szólói a piros gitáron, Tátrai ujjai alatt szinte ugyanúgy szóltak. Persze a gerinc mellé spékeltek néha mást is, becsúszott egy-egy Buddy Gay szerzemény, vagy a The Troggs örökérvényű rockhimnusza, a Wild Thing, vagy éppen a Slowhand Eric Clapton ikonikus dala, a Crossroads. Stílusosan a Hey Joe magyar megfelelőjével zártak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!