Kultúra

2015.07.20. 14:02

Duna menti táncosok találkozója Szalkszentmártonban

Szalkszentmárton - Hét település kétszáz táncosa sátorozott Szalkszentmárton vendégeként szombaton a VIII. Wünsch Nosztalgia Néptánctábor alkalmával.

Horváth László

Mezőfalva, Harta, Adony, Madocsa, Beloiannisz, Dunavecse és Szalkszentmárton egykori és mai néptáncosai immáron nyolcadik alkalommal találkoztak hagyományos nyári táborukban. A nosztalgiatábornak meghirdetett eseményen generációk ismerkedtek egymással. A régi táncosok kezdeményezésére indult sátorozás a mai időkre megérte a nyolcadik alkalmat is.

- Nem tudom a szél fútta-e, vagy a barátság hozta össze ezt a kétszáz embert kezdte a gálaműsor végén ifj. Németh József szervező a köszönő beszédét. Remek héten vagyunk túl, ahol ragyogó hangulatban teltek a táborlakók napjai. A magánemberek jelentős támogatásával létrejött rendezvényen ismét sikerült a hagyományainkat méltóképpen folytatni - szóltak az elismerő szavak, majd Wünsch Lászlót szólította színpadra Németh József:

- Nagyon boldog vagyok, mert az országban senkiknek nincs ekkora családja! Negyvenkét évvel ezelőtt szalkszentmártoni homokbányánál volt az első tábor. Ezután húsz évig tartottam a Duna-menti tánctáborokat. Az itt jelenlévők mind ismerik egymást, és szeretettel fordulnak a másik felé. A mai lelketlen világban különösen óriási erő lakozik az ilyen hagyományápolásban. Szeretném, ha sokáig így is maradna fejezte ki reményét a meghatottság könnyeivel küszködő mester.

Az Adonyi polkának minden táborban nagy sikere van, nem volt ez másként a legutóbbi, szalkszentmártoni találkozón sem. Fotó: Horváth László

A köszöntések után meghívottként jelenlévő Molnárné Troppert Mária Mezőfalva alpolgármestere ünnepélyesen bejelentette: 2016-ban Mezőfalva ad otthont a tábornak.

A közel egyhetes együttlét idején számos vidám program tarkította a tábor lakóinak életét. Szerdán, az első napon tábornyitóval, falutúra akadályversennyel, este pedig görög táncházzal indult a programok sora.

A beloianniszi Trianafyllások harmadszor vettek részt a nosztalgiatáborban, ahogy eddig, most is nagyon jól érezték magukat. Kalapban Dimanovski Niki vezető

Csütörtökön foci, sorverseny, múzeumlátogatás, táncház szerepelt a repertoárban. Pénteken meglepetés program egy óriási daru képében, tábortűzi műsor, bál zárta a napot. Szombat felkészülés, gálaműsor, közös vacsora, retro disco tett pontot a többnapos rendezvényre. Vasárnapra már csak a búcsú és a táborbontás maradt hátra.

Wünsch László (j) koreográfus és táncmester az elmúlt 41 évről beszélt a szeretet hangján. Mellette ifj. Német József a szalkszentmártoni táncosok vezetője, az idei tábor szervezője

A gálaműsort követően megkérdeztünk vezetőket, miért fontos számukra a tábor?

- Harminchét éve, 1978 óta táborozom folyamatosan. Régebbi és újabb emlékek sokaságát igyekszünk feleleveníteni, melyhez remek alkalom az ilyen fesztelen együttlét. Kapcsolatot, barátságot ápolunk és ez nagyon jó érzés. Rajtunk nem múlik, hogy még sokáig így legyen! - mondta Moldván Mihály az adonyiak vezetője.

- Harmadik éve táborozunk. Van közöttünk, aki még Wünsch Laci bácsi idejében táncolt. Szoros kapcsolatot tartunk a régiekkel, és nagy örömmel látjuk az utánpótlást is. Fontos számunkra az értékek megőrzése - válaszolta Dimanovski Niki a beloianniszi Trianafylla görög hagyományőrző együttes vezetője.

- A hetvenes évek elejétől a kilencvenes évek közepéig vezette Wünsch László a Duna menti táncosok táborát. 2007-től Szalkszentmártonon indult a kezdeményezés a tábor folytatására, akkor már a nosztalgia jegyében. Lelkes, idős táncosok gyűltek össze, sokan közülük családjaikkal együtt, hogy felelevenítsék emlékeiket. Hagyományainkat méltón őrizhetjük, ha a tábor végén mindenkinek mosoly van az arcán - foglalta össze a tábor lényegét Németh József, a szalkszentmártoni táncosok szervezője.

Az esti beszélgetésekkor mindig előkerül a harmonika az adonyiaknál. Král Gabriella segít Posch Józsefnek felcsatolni a zeneszerszámot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!