Kultúra

2017.03.08. 16:20

Berze-Nagy Ilona regényvilágában

Dunaföldvár - Már huszonnyolc éve minden tavasszal várostörténeti vetélkedő kapcsolódik Dunaföldvár várossá avatásának évfordulójához.

L. Mészáros Irma

Ebben az esztendőben Berze-Nagy Ilona tanítónő-író életútját és ifjúsági regényét feldolgozó vetélkedőt szervezett a művelődési központmunkatársa, Fafkáné Simon Ildikó.

A száz évet megélt Berze-Nagy Ilona 1920-ban került Dunaföldvárra, s haláláig, 1992-ig a településen élt. Kiváló pedagógusi munkája mellett az Országos Néprajzi Társaság tagjaként néprajzi gyűjtéseket végzett, aktív népművelő, színdarabok írója és rendezője volt. Az 1929-ben bemutatott darabjában, A Muhi virága című történelmi drámában a szereplők között találjuk Sárdy Jánost.

Leghíresebb munkája a Lábuk nyomát elmosta a víz című ifjúsági regénye, amelyet pár évvel ezelőtt az Appelshoffer János által vezetett Ördögszekér Táncegyesület Mátkatánc címmel nagy sikerrel mutatott be. A mostani vetélkedő játékos feladatainak többsége ehhez a két alkotáshoz kapcsolódott. Nagy sikere volt a török kort megidéző hőspróba feladatainak, sok nevetést váltottak ki a némajáték és jelmezfelismerés megoldásai.

A  gálaműsoron Pataki Dezső, a művelődési központ igazgatója adta át az első helyezett 7. a osztályos csapat tagjainak, Pápa Dórának (b), Csurai Petrának és Stingli Józsefnek a díjakat   Fotó: Zsedrovist Enikő

A versenyen kilenc csapat vett részt, hat a Beszédes József Általános Iskolából, három a Magyar László Gimnáziumból. A győztesek a gimnázium hetedikesei lettek: Csurai Petra, Pápa Dóra, Stingli József. Felkészítőjük Rabóczki Ildikó tanárnő. A második helyezett általános iskolások - Kuti Ágota, Uladisev Kíra, Linger Tímea - mindössze két ponttal maradtak le. Harmadik helyen a Kelemen Laura, Tarafás Emese, Vasai Gitta, Nyíri Fanni alkotta nyolcadikos gimnazista csoport végzett.

A vetélkedő zsűrijében Szászvári Józsefné nyugdíjas tanár, Szer Noémi, a művelődési központ munkatársa és Pataki Dezső igazgató vett részt.

A díjazottak az elismerő oklevelet és a jutalmakat a városnapi gálaműsor keretében vették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!