Kultúra

2008.07.23. 02:29

Dunaújváros díjazottjai

Dunaújváros - Még e héten látható a kétévente megrendezett Dunaújvárosi Tárlat a KMI-ben. A következőkben az idei négy díjazott munkásságát szeretnénk bemutatni olvasóinknak.

duol.hu

Feltóti Sándor fotóművész vehette át az Újpart Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének díját. A fotózásba egy lengyel barátja vonta be 1980-ban, azóta rendszeresen alkot. A Rosti Pál Fotóklub tagja és a különböző internetes portálokon és blogokban rendszeresen találkozhatunk munkáival (www.fazakasg.blogspot.hu). Fotóin egyértelműen megjelenik az utólagos beavatkozás nyoma, amelyet a képei részeként értelmez. Alkotásai vagy nagyon aprólékos tervezés, akár több éves munka után, vagy ösztönszerűen, belső indíttatástól vezérelve elkapott pillanatokból jönnek létre. Kiállított képei mindegyikén szerepel saját keze, amellyel a cselekvő ember metaforáját felhasználva, igyekszik ironikus ön- és világszemléletét kifejezni.

A Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány díjának ezúttal Rohonczi István ROHO örülhetett, aki egyaránt otthonosan mozog a festészet, a grafika és a szobrászat terén. 1985 óta kiállító művész, munkássága során több művészeti egyesület tagja, valamint a dunaújvárosi Széchenyi gimnázium lelkes rajztanára. Vegyes technikájú objektjeinek, talált tárgyainak és installációinak leggyakoribb alkotóeleme a fa. A KMI-ben most kiállított fából és fémből készült alkotásai már elrendezésükben is utalnak a falsík és a háromdimenziós tér közötti sima átmenetre, hiszen a falból kiemelkedő fagúlák terét kiterjesztik az eléjük helyezett szobrok által.

Kiss Annának pedig az Újpart Képző- és Iparművészek Egyesületének a legígéretesebb fiatal művész díját ítélte oda a zsűri. Munkáinak érdekessége, hogy nem véletlenszerű pontok láthatóak a képein, hanem a vakok számára kidolgozott Braille-írás plasztikus, tapintható jeleit emeli vissza a látás, a vizualitás terébe.

Festményei kezdetben kollázsokra emlékeztettek, különböző ábrázoló és absztrakt elemeket illesztett egymás mellé. A kiállításon szereplő három mű azonban már egyértelműen az absztrakció és a leegyszerűsítés irányába mutat.

(A cikk elkészültében Sipiczka Janka, a Kortárs Művészeti Intézet munkatársa volt segítségünkre.)Rendkívül erős mezőnyben mérettek meg idén az alkotások

Dunaújváros (dh) - Még e héten látható a kétévente megrendezett Dunaújvárosi Tárlat a KMI-ben. A következőkben az idei négy díjazott munkásságát szeretnénk bemutatni olvasóinknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!