Kultúra

2017.05.12. 12:53

Dunaújvárosi képzőművész kiállítása a világ legrangosabb művészeti seregszemléjén

Várnai Gyula művei az 57. Velencei Biennálén.

Szabó Szabolcs

Komoly nemzetközi érdeklődés mellett mutatkozott be pénteken kora délután az 57. Velencei Biennálén a Magyar Pavilonban Várnai Gyula Munkácsy-díjas dunaújvárosi alkotó Peace on Earth! című kiállítása.

A megnyitón Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere elmondta, olyan kis és közepes nemzetek számára kiemelten fontos, hogy rendszeresen bemutatkozzanak komoly nemzetközi érdeklődést kiváltó kulturális és művészeti eseményeken, seregszemléken, mint az immáron 57. alkalommal jelentkező Velencei Biennále, amelynek több mint száz éve rendszeres szereplője Magyarország.

A tárcavezető kifejtette: Várnai Gyula és Petrányi Zsolt, a tárlat kurátorának közös munkája fontos kérdéseket és aktuális társadalmi kérdéseket feszeget olykor provokatív módon is, ám pozitív üzenete egyetemesnek mondható, hiszen a béke minden ember közös érdeke.

Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója, a Velencei Biennále miniszteri biztosa a megnyitón elmondta, olyan, komoly és nemzetközileg és értékelhető üzenettel bíró projektet kerestek a Magyar Pavilonba, amely képes megszólítani az 57. Biennále közönségét. Várnai Gyula Peace on Earth! című kiállításának műtárgyai ilyenek. A tárlat alcíme: utópiareferenciák, amely egyszerre készteti visszatekintésre közönségét és ezzel párhuzamosan a jelen szkeptikus jóslataival szemben egy élhető jövőért száll síkra.

A megnyitó után közvetlenül kérdeztük Várnai Gyulát.

- Most leginkább egy 48 órás alvásra vágyom, ám a viccet félre téve. Nagyon hálás vagyok a csapatnak, akivel dolgozhattunk, szinte maximálisan sikerült megvalósítanunk korábbi elképzeléseinket. Hatalmas megtisztelés számomra, hogy mi képviselhetjük Magyarországot az 57. Velencei Biennálen, remélem sokan felkeresik majd a Magyar Pavilont és sikerül átadnunk a Peace on Earth! üzenetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!