Kultúra

2016.09.13. 19:10

Ég alatt szólt a dzsessz - Fiatal, tehetséges muzsikusok léptek fel a Művész teraszán

Dunaújváros - A nyári szezon végével sem maradtak zenei program nélkül a dzsesszmuzsika szerelmesei a Művész teraszán.

Balla Tibor

Ezúttal egy fiatal, tehetséges formációt hívtak meg a szervezők péntek estére, akik ugyan még nem tettek szert országos hírnévre, de elkötelezettségük, szorgalmuk már előrevetíti azt.

Az Ég alatti zenekar eredetileg öt tagból áll, ám hozzánk csak egy négytagú formációval érkeztek, így nélkülöznünk kellett a fuvola, szaxofon és a basszusklarinét hangját péntek este. Itt volt viszont a zenekarvezető Udvardi Márton trombitás, Ujváry Flóra nagybőgős, Baló Samu zongorista és Hermán Dominik dobos.

A Baló Simon, Ujváry Flóra, Hermán Dominik hármas biztos alapot adott a zenének

A nem egészen két esztendeje alakult zenekar improvizatív muzsikát játszik a nagy elődök nyomdokain. Ráadásul többségében saját szerzeményeket (Udvardi Márton, Baló Samu, Ördög Krisztián), ami már önmagában is meghökkentő egy ilyen fiatal csapatnál. A kompozíciók többek közt a 60-as évek hard-pop jazz harmóniavilágának és különféle népzenéknek továbbgondolásai, valamint természeti impressziók organikus zenei megjelenítése - vallják magukról.

Ujváry Flóra a kevés női bőgős közé tartozik Fotó: Ady Géza

Nem kell túlságosan hozzáértőnek lenni a jóslathoz, hogy a zongorista Baló Samura és a dobos Hermán Dominikre nagy jövő vár. Baló együtt él a zongorával, nemcsak a szólóprodukciói emlékezetesek, de unterman szerepben is különleges. Hermán Gretsch felszerelése nem lesz túl hosszú életű, amilyen igénybevételt kap a kőkemény, impulzív és pontos dobostól. Udvardi trombitajátéka is ígéretes, de kissé még kiforratlan. Ujváry Flórának pedig nem túl sok lehetőséget hagytak a többiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!