Kultúra

2016.09.23. 19:45

Égből pottyant gondolatok

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem érezzük, de jobban hatnak ránk, mint gondolnánk .

Bajusz György

Nyári nosztalgia

Egyik lányom írta egy fényképhez, amelyen népviseletben áll barátjával Erdély festői vidékén egy tánctáborban: nyár, tánc, szerelem Gyönyörű vakáció ihlette e költői kommentárt

Kinek mit jelent a nyár? Szinte mindenkinek szabadságot, amit mindnyájan várva várunk: egy kis szusszanásra, nyaralásra, találkozásokra, strandolásra, pecázásra, bulizásra, utazásra, táborozásra, olvasásra vagy éppen kertészkedésre - sorolhatnám Egy szóval kikapcsolódásra - ez fontos. Megszakítani az élet monotonon vagy mozgalmasan, túl mozgalmasan vonuló napjait Szabadabban élni: azt tenni, amihez épp kedvünk szottyan, vagy épp semmit sem tenni - amit már szinte elfelejtettünk Pedig az egyensúly az egészség feltétele: fontos az aktivitás, és fontos a passzivitás is Fontos emberként, kifelé tevékenykedni, és lényeges az életet befelé figyelve, tudatosan megélni

Nekem a nyaralás jelenti a hazámat, Magyarországot, sőt a Duna parti kis faházunkat Dunaújváros határában: nyugodtan együtt kettesben vagy a lányainkkal is, utazgatva a rokonsághoz, baráti találkozásokat. A Duna szerelmesei vagyunk: kihagyhatatlan a rendszeres úszás, evezés! Föltöltődöm a gyökereimen keresztül S akár hiszitek, akár nem, egy meghitt nyáresti vacsorán a Vasmű út egyik barátságos teraszán holland férjemből is kibukott: Szeretem Dunaújvárost! . (Én persze, hisz itt nőttem föl egy igazi szeretet bélelte otthonban, szüleim bizalmával itt kóstolgattam az életet: itt jártam iskolába, ide fűznek első barátságaim, emlékeim első szerelmeimről, édesapámról nevezték el a város legszebb terét.)

Vakáción gyakran elszakadunk mindennapi környezetünktől vagy legalább szokásos tennivalóinktól. Megszűnik a rutin, és egy gyermek ártatlan szemével csodálkozhatunk rá a világra! A pillanatba kerülhetünk, az élet áramlatába, ifjú energiával fedezhetjük föl az élet mindennapi vagy különleges helyek, helyzetek adta szépségét! Érdekes: mennyivel több részletet, csodát veszek észre holland otthonunk környékén, ha egy magyar látogatónkkal járom a várost. Az igazi életművészet, ezt minden nap megtenni mindennapi környezetünkben!

(Molnár Éva Zsófia a Kiút a korlátok közül című könyv szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!