Kultúra

2015.08.14. 14:31

Egy este Snétberger Ferenccel és barátaival

Egy fantasztikus estét tölthettek Snétberger Ferenccel, Európa legjobb akusztikus gitárosával és kiváló zenésztársaival az Esterházy kastély francia kertjében mindazok, akik jegyet váltottak a Eszterházi Vigasságok elnevezésű program koncertjére.

L. Mészáros Irma

A múlt hétvégi Haydn meets jazz című két koncert természetesen csak töredéke az április elejétől október végéig tartó sokszínű, gazdag programsorozatnak, hiszen harminc hét alatt ötven koncert száztíz muzsikusa lép fel a híres barokk kastély termeiben avagy parkjában.

A világszerte ismert, Berlinben élő magyar gitárművész, Snétberger Ferenc fellépett már Európa számos országában, Japánban, Dél-Koreában, Indiában és az Egyesült Államokban. Mindenütt nagy sikert arat virtuóz játéka és improvizációs művészete. Koncertjeire választott repertoárjában átlépi a műfajokat, a klasszikus és modern zenét különös módon vegyíti hazájának roma hagyományaival, de a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus jazz. Több szólólemeze is megjelent, de koncertjeire gyakran hív vendégeket duó, trió formációban is fellép.

Most Fertődön a Snétberger Quartet zenészei azaz Tzumo Árpád (zongora), Barcza Horváth József (bőgő), Toni Snétberger (dob) és még két kiváló zenész: Tony Lakatos és Michel Godard játszottak vele az Esterházy kastély kertjének színpadán.

Tony Lakatos Németországban élő kitűnő magyar jazzmuzsikus, ma a világ egyik legkedveltebb szaxofonművésze, a Frankfurti Rádió Big Band zenekarának szólistája, a világ szinte minden jelentős jazz fesztiválján fellépett már. Ő volt az első magyar zenész, aki bejutott az amerikai jazz-rádiók népszerűségi listájának élmezőnyébe.

Michel Godard, a klasszikus zene és a jazz kiváló francia muzsikusa, a tuba és a különleges régi hangszer, a kígyó formájú serpent specialistája, konzervatórium tanára. A koncerten bemutatta a két különleges hangszer lehetőségeit, de improvizáló tehetségét, sőt humorát is. Mindezt úgy, hogy a színpadon igazi örömzenélés jött létre a zenésztársakkal.

A barokk kert nyári csendjében a közönség együtt élt, rezdült a csodálatos muzsikával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!