Kultúra

2013.12.01. 18:10

SKICC: egy határtalan tárlat

Határ-Talan címmel jelentkezett pénteken délután a Pats József vezette SKICC Művészeti Egyesület friss tárlata a Dunaújvárosi Főiskola főépületében. A nyitány előtt beszélgettünk a főszervvel...

Szabó Szabolcs

Andresz Kati monodrámáját is láthatták a SKICC Művészeti Egyesület Határ-Talan címmel jelentkező kiállításának megnyitóján az érdeklődők a főiskola főépületében (Fotó: Ady Géza)

- Számos, főként anyagi problémátok volt az utóbbi időben. Áll még a vár?

- Köszönjük, megvagyunk. Ám, ha egy-egy mecénás betér, nem utasítjuk vissza. A lényeg: idén nyáron elkezdtünk közel úgy működni, mint egy nemzetközi alkotótábor. Négy nemzet fiai és lányai gyakorlatoztak nálunk, és ígérték, ha lesz rá mód, visszatérnek. Már elkezdtük felépíteni a következő év programtervét. Az egri Eszterházy Főiskola közvetítésével koreai fiatal művészeket is fogathatunk a jövő nyáron. A nemzetközi művészeti táboroknak van hagyománya Dunaújvárosban, és ebből korábban is remekül profitált a város. Reméljük, minden az elképzeléseink szerint alakult majd.

- A SKICC őszi-téli tárlatának rendre a főiskola ad helyet, pedig nem egy klasszikusan művészeti profilú intézményről van szó

- Egy város felsőoktatási intézménye egyben a kultúra bázisa is. A főiskola mellék állt, és támogatja törekvéseinket. Jó példa erre a csónakház, ahol ezt a nemzetközi művészeti telepet elkezdtünk építeni még a múlt év nyarán. Működésünkben fontos láncszem a főiskola az évi egy-két kiállítás pedig egy gesztus részünkről. Köszönettel tartozunk.

 

- A pénteki megnyitón, Andresz Kati előadásával képviselteti magát a KoMod lakásszínház is. Miért fontos számotokra a színházi vonal?

- Gondolom mert fontos a jó színház. Korábban is voltak már színházi projektjeink, sőt a nyári táborunknak is volt egy színházi része. Tehetséges fiatalok próbáltak ott, ahol korábban pár napjai még mások festettek, rajzoltak, terveztek. Műfaji meghatározások nélkül egy befogadó alkotóházban gondolkodunk. Nyitni szeretnénk több irányban is a jövőben.

- Vezetőváltás is volt a SKICC térfelén. Az új elnök Ordas István, akit bizonyára nem kell bemutatni a helyi kultúrakedvelőknek. Mit vártok tőle?

- Segítségek, támogatást, és nem feltétlenül anyagi értelemben. Az ő kapcsolati hálóján keresztül remélhetően számunkra is több ajtó megnyílik majd. Elvállalta, lelkes és érezni rajta, hogy érdekli amit mit csinálunk, illetve tervezünk a jövőt illetően. Addig is jó tárlatszemlét mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!