Kultúra

2016.08.22. 17:25

Egy irodalmi kirándulás - Földváriak is ellátogattak a Buda Ferenc Alkotótábor záróestjére

Dunaföldvár - Rendhagyó helyszínen különleges élményben volt részük a dunaföldvári irodalombarátoknak, akik a Duna-parti faluban, Gerjenben a Buda Ferenc Alkotótábor záróestjén vettek részt.

L. Mészáros Irma

A Tolna megyei 1300 lelkes kis faluban ezt a tábort a Kossuth- és József Attila-díjas Buda Ferenc tiszteletére rendezték. Az alkotótáborba a beküldött pályamunkákból válogatva harminc zenész és költő kapott meghívót.

- De hogy kerültek Gerjenbe a földváriak? A főszervező Oláh László, versek megzenésítésével és előadásával foglalkozó fiatalember Fittné Szilvássy Ildikó költő zenei kísérőjeként vendége volt a dunaföldvári Rátkay László Irodalmi Kávéháznak (lapunkban is beszámoltunk az eseményről), s a remek befogadó közösségnek ezzel a programmal viszonozta a meghívást.

Oláh László (balról) és Buda Ferenc a tábori napok egyikén Fotó: Bogdán Krisztina

A tízfős csoportot igazi házigazdaként a gerjeniek vitték-hozták mikrobusszal és autóval, s meglepő módon a falu fiatal polgármestere, Romhányi Károly ült a személygépkocsi volánja mögött. A Tolna megyei ezerháromszáz lelkes kis faluban ezt a tábort a Kossuth- és József Attila-díjas Buda Ferenc tiszteletére rendezték. Az alkotótáborba a beküldött pályamunkák, dalok, versek alapján válogatva harminc zenész és költő kapott zártkörű meghívót. Jöttek az ország minden részéről - Győrtől Balassagyarmatig, Kőszegtől Nyíregyházáig -, hogy a remek hangulatú négy napon részt vegyenek az alkotótábori játékban, s Buda Ferenc egy-egy versére reflektáljanak saját műveikkel. Természetesen a táborban jelen volt maga Buda Ferenc is, aki novemberben ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Előző este Szokolay Zoltán faggatta költőtársát életéről, munkásságáról, hogy azután a zárónapon megszóljanak a versek, dalok, hogy erősítse egymást szó, dallam és ritmus. Mert mi történik, amikor a zene túllép a szavakon ?

Mintha a lelketek össze lenne kötve és a szívetek átfedné egymást. Egy csodából született harmónia - idézi Szilvássy Ildikó, aki szerint a Buda Ferenc Alkotótáborban ez valósult meg.

Ahogy az egyik földvári hallgató, Hegedűsné Katona Klára is megfogalmazta: a találkozás igazi élményt nyújtott. A zenés-verses esten az itt és most születés frissességét és báját érezhették. A pedagógus azt az emlékét is megosztotta, hogy kislányként a Ne rejtőzz el című Buda Ferenc-vers volt a kedvence, meg is tanulta, s később a földvári Híd Együttes tagjaként örömmel énekelte. Most is közös éneklés zárta a programot. Ez igazi betetőzője volt a több mint kétórás versgálának, amelynek hangulatát csak fokozta az esti harangszó és a Duna felől jövő frissesség illata.

Jó volt ott lenni, hallgatni a verseket, dalokat, megölelni a ma is alkotó erejében lévő Buda Ferencet, s átadni neki a földvári irodalombarátok üdvözletét és a város ajándékát - állítják. Bíznak benne, hogy az új évadban az Irodalmi kávéháznak helyet adó Marcipán cukrászdában köszönthetik Buda Ferencet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!