Kultúra

2015.01.25. 19:10

Betuker István kiállításával kezdi az évet a Kortárs Művészeti Intézet

Betuker István kolozsvári képzőművész egyéni kiállításával kezdi meg idei programját a KMI. Az Érzelmi zsarolás címmel jelentkező tárlat két kurátorával kolozsvári útjuk után beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

Betuker István Érzelmi zsarolás című kiállításának kurátorait, Zsinka Gabriellát és Fehérvári Tamást kérdeztük a Kortárs Művészeti Intézetben pénteken este bemutatkozó alkotóról és a kolozsvári iskoláról.

- Zsinka Gabriella ötlete volt, hogy rendezzünk a KMI-ben egy kiállítást Betuker Istvánnak, ő a Műcsarnok Európai utasok című kiállításán ismerkedett meg a művésszel. A csoportos tárlat a kolozsvári iskola névvel illetett, figuratív festészeti irányzat, illetve a kolozsvári művészeti színtér széleskörű bemutatására vállalkozott. A kolozsvári művészeti mozgalom amelynek egyik legtehetségesebb képviselője Betuker István az elmúlt fél évtizedben nemzetközi ismertségre és elismertségre tett szert. Két okból esett éppen Betukerre a választásunk: egyrészt azért, mert hazánkban szinte alig találkozhattunk a munkáival, másrészt, mert úgy gondoljuk, hogy az ő festészete elnyeri majd a dunaújvárosi közönség tetszését. A Műcsarnok tárlatán kívül még egy budapesti galéria csoportos kiállításán szerepelt hazánkban, de ez az első önálló, nagyszabású bemutatkozása Magyarországon.

- Mit érdemes tudni a 2007-ben alapított kolozsvári Bázis művészeti platformról?

- A Bázis kiállítótér független, non-profit alapítvány, amit három művész, Betuker István, Berszán Zsolt és Veres Szabolcs működtet. Mivel nem profitorientált, nem függ a különböző trendektől, vagyis nagyfokú szabadságuk van. A céljuk egyrészt az, hogy azt a művészetet mutassák be, amit ők minőséginek gondolnak, másrészt a fiatal tehetségek pályakezdését egyengeti k, akár külföldi kiállítások szervezésével is.

- Kóborló művészként jellemzitek a kiállítás ajánlójában Betuker Istvánt. Milyen szerepet tölt be a kolozsvári, tágabb értelemben az erdélyi, a román művészeti életben?

- Azért írtuk, hogy kóborló művész, mert rengeteg helyen megfordult, részben a tanulmányai miatt, részben mint különböző kiállítások résztvevője. Hogy mást ne említsünk, a dunaújvárosi kiállítási anyag egy része a tárlat után Bukarestbe, majd Párizsba utazik, míg vannak olyan művek is, amelyek Koppenhágából vagy éppen Pescarából kerültek hozzánk. Másik oldalról bár nem ott született ízig-vérig kolozsvári művészről beszélünk: ott dolgozik, ott vesz részt a művészeti élet szervezésében. És mint a Bázis egyik működtetőjének, meghatározó szerepe van ez utóbbiban. A pénteken este hat órakor bemutatkozó helyi kiállításnak az Érzelmi zsarolás címet adtuk, e köré a pszichológiai jelenség köré igyekszünk elrendezni azt a közel hatvan művet, amit kiválasztottunk. A kiállítás célközönsége pedig nagyon tág: azok, akik a klasszikus festészeti stílusokért rajonganak ugyanúgy megtalálják majd a tárlaton az ízlésükhöz közelálló műveket, mint azok, akik a kísérletező kortárs képzőművészetért rajonganak inkább.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!