Kultúra

2016.02.21. 18:13

Egy létezéskísérlet művészi dokumentumai

Dunaújváros - Nem olyan régen volt Gáspár Aladár könyvének nagy érdeklődést kiváltó izgalmas bemutatója. Még eleven az élmény, s már elégséges az idő a mű alapos elsajátításához és hiteles megítéléséhez. Kivételes érték született, megérdemli az elmélyült közfigyelmet.

Kiss Kálmán

Gáspár Aladár új kötetének bemutatóján a Kortásban

Gáspár Aladár egzisztencialista. Nem azért, mert tüzetesen tanulmányozta e filozófiai irányzatot és annak szépirodalmi megnyilvánulásait, hanem mert felfedezte önmagának az egzisztenciát, az ember szubjektív, legbensőbb, nem tudatosított létét, a tudat alatti s tudattalan világot, őslényegünket, mely kritikus pillanatokban, határhelyzetekben nyilatkozik meg különös felvillanások, megvilágosodások formájában.

Csak mulandóságunk, halandóságunk tükrébe pillantva foghatjuk fel életünk értelmét, értékeit, s láthatjuk meg létezésünk mozzanatainak jelentését és jelentőségét. Gáspár Aladár - verseinek tanúsága szerint - korán megsejtette az elmúlás hatalmát, már ifjan az utolsó vacsorára készült, és szinte mindig a halál színe előtt érezte magát. A másokért élés meddő kísérleteit feladva önmagába zárult, befelé figyelt. Ezt ábrázolja a Várakozás című költeménye.

Várakozás

Micsoda csend

és milyen idegenség

szorong

e szobává szűkült térben,

ebben

a falak közé zárt,

sanyarú sötétben.

Csak egy ajtón át

dereng be résnyi fény,

mely szegényes asztalt

rajzol középre,

meg egy megbillent széket,

arctalan alakkal.

 

Van, ahogy tán volt is

eszmélése óta.

Vár hitetlenül

kóbor vigaszhozókra.

Íme: a leghétköznapibb képben a legnagyobb mélység. Kivételes művészi minőséget jelez ez a sajátság. Elemi erejű a feloldhatatlan magánynak, a szorongásnak, az elidegenültségnek, a reménytelen reménynek e kifejezése. Egy másik versben az a döbbenetes, hogy amikor egy alak a sötét folyosóból kilép a ragyogásba, megdermed, rommá rogy. S a festmények? Közülük az expresszionizmus és az absztrakt dekorativitás példái a leghatásosabbak. Itt is a magány nyomasztó hangulata uralkodik. Ha több figurát látunk egy képen, feltűnő, hogy együtt is egyedül vannak, nem figyelnek egymásra, nem is vesznek tudomást egymásról. Táncolni is csak magukban táncolnak, ha menekülnek, mindenki szét fele vagy egymásnak rohan.

Bár Gáspár Aladár bele- belehelyezi magát a nemzedékek sorába, de ott is az egyediség, az elkülönültség a domináló. A művésznek azonban van humora, öniróniája is. Remekül látszik ez a Tükörben című versében, ahol a látszatrészek kuszaságában a rejtélyes ős-egészt keresi, azt az egyetlen ős-egyént, akinek megszületett, aki - múlása ellenére - máig állandó maradt.

Az igazi műalkotás sűrített, felfokozott, megformált élmény, amelyben létezésünk mélységei és értékei tárulnak fel. Gáspár Aladár költeményei ezt példázzák. Szabad verseket ír, de ezek zárt gondolati építmények és igen kifejező zenei kompozíciók. Frappáns lezárásuk olykor szinte esztétikai robbanás /pl. a Kezed és az Egy alak című vers/.

A festőművész Gáspár alkotni különös módon a mulandóságtól tanul. Álmélkodva figyeli, hogyan építkezik a romlás, a pusztulás, és megpróbálja utánozni. Így oldja fel a halál rettenetét. Mert mi mást is akarhatna az egzisztencia örvényeibe merülő alkotó, mint leküzdeni a rettegést, az aggodalmat, a szorongást, s megvalósítani a lélek szélcsendjét, harmóniáját. Erre tesz kísérletet az Idill című vers. Ez az egyetlen hely, ahol megkívántatott volna a szigorúan kötött forma. Úgy tűnik, hogy meg is valósul, aztán mégsem. Nem hiszem, hogy ez véletlen. Azt jelzi, hogy létábrándunk reménytelen, az ember nem szabadulhat meg tragikus végzetétől. De újra meg újra megkísérelheti, hogy legyőzze azt, felragyogtatva az élet szépségét. Erre példa és bizonyság Gáspár Aladár művészete. Hogy is mondja a halál ajkain járó Nagy László: Ha reménytelen a lehetetlen, elbukásunk is ünnepély.

(Megjegyzés: Ajánlok tanulmányozásra még két hasonló kiadványt a megyénkből: Egresi Zsuzsa: Írás a löszfalon /Dunaújváros/, Paál Lajos: Mondriani táj /Székesfehérvár/.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!