Kultúra

2015.05.04. 14:03

N. Csathó Gizella munkásságát bemutató kiállítás a Bartókban

Dunaújváros - N. Csathó Gizella látványtervező, rajzfilmes munkásságát bemutató kiállítás nyílt hétfőn a Bartók Aula Galériájában.

Szabó Szabolcs

N. Csathó Gizella (1939-2008) közel négy évtizeden keresztül dolgozott a Pannónia Filmstúdió munkatársaként. A rajzfilmes szakmában, világviszonylatban is egyedülállóan, több mint tíz egészestés produkció látványvilágának volt tervezője, esetenként egyedüli kivitelezője. Egy 1981-es, a Nők Lapja című hetilapban nyilatkozott többek között arról, hogy például a Vuk című nagysikerű rajzfilmhez 600 darab háttérfestményt kellett készítenie. Munkásságával számos népszerű rajzfilmen is találkozhatunk. Nevéhez kötődik többek között a Szaffi, a Vili, a veréb, a Hugó, a víziló, a Sárkány és papucs, A hercegnő és a kobold, Az erdő kapitánya, a Háry János, az Áron és a Csodák Könyve, a Pepolino, az Under Milk Wood, az Új Iliász és a Gréti Egy kutya feljegyzései című filmek, és több sorozat egyes epizódjainak háttérfestése, egyeseknél a teljes produkció grafikai stílusának meghatározása. N. Csathó Gizella munkássága során több szakmai nemzedék képzését segítette. Művészete nagyban hozzájárult a magyar rajzfilmek hazai és világsikeréhez.

Rendezés alatt - képünkön Orosz Adrienn, a színház munkatársa a tárlat építése közben
Fotó: Zsedrovits Enikő

A művésznek az akvarell, olajfestmény és az üveg-, porcelánfestészet terén végzett tevékenysége is jelentős olvasható a pályafutását összegző visszaemlékezésekben.

A Bartók Kamaraszínház Művészetek Háza Aula Galériájában e héten hétfőtől egészen június 9-ig látható N. Csathó Gizella munkáiból nyílt kiállítás a színház műsorához igazodóan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!