Kultúra

2014.09.07. 15:45

Egy sokszínű évad előtt

Dunaújváros - Az évadnyitó társulati üléssel megkezdődött pénteken a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza hatvanegyedik évada.

Balla Tibor

A társulati ülésen dr. Borsós Beáta igazgató és Vári Bertalan, a táncszínház művészeti vezetője tájékoztatta a dolgozókat a változásokról, bemutatta a két új prózai társulati tagot, Páder Petrát és Fritz Attilát, a táncszínházi tagozat új tagját, Gál Noémi Andreát, valamint ismertette az évadban tervezett bemutatókat. Dobák Lívia művészeti igazgató kitért a műsorpolitikát érintő változásokra is. Miután a tervezett előadásokról korábbi lapszámunkban már említést tettünk, így ezúttal ez utóbbira helyezzük a hangsúlyt.

A színházi hagyományoknak megfelelően minden év szeptemberében összegyűlnek a kamarateremben a színház dolgozói (Fotó: Ónodi Zoltán)

Jelentős, markánsan észlelhető változás várható a fogadott előadások tekintetében. A megelőző évtizedekben nagyon erős volt a vendégelőadások színvonala, neves színházak magas művészi színvonalú előadások jöttek Dunaújvárosba. A művészeti igazgató az évadnyitó társulati ülésen elmondta, ezt a koncepciót a mai világban nem tudják követni.

Nem tudják követni a hagyományt annak ellenére, hogy szívük szerint az Örkény Színház, a Radnótit Színház és a Katona József Színház produkcióit látnák vendégül a független színházak mellett.

Bevezetés a Vágyak évadába. Képünkön Vári Bertalan, dr. Borsós Beáta és Dobák Lívia a pénteki évadnyitó társulati ülésen (Fotó: Ónodi Zoltán)

- Színházunk anyagi kerete ezt nem engedi már meg, de az előadásokat létrehozó anyaszínházaké sem, hiszen abban a pillanatban, ha tájelőadásra utazik egy társulat, otthon már nem tudnak mit játszani, ami jelentős veszteséget jelent számukra nézőszám és előadásszám tekintetében. Így aztán milliós nagyságrendű összegért tudnának csak eljönni, amit jelenleg nem bír el a teátrum költségvetése. Természetesen igyekszem mindenféleképpen színvonalas előadásokat hozni - jelentette ki a művészeti vezető. Véleménye szerint a nézőt két dolog érdekli, a látvány és a neves színész jelenléte Dunaújvárosban. Úgy látja, hogy a nézői ízlés is - a mindennapok gazdasági nehézségei, vagy a fáradtság miatt - egy picit eltolódott a szórakoztatás felé. Ezért az Őszi és Tavaszi felnőtt bérlet összeállításánál ezt figyelembe kellett venniük. Az anyagiak is erősen közrejátszanak abban, hogy mely előadásokat tudták meghívni. Folytatódik a hagyomány, hogy a saját társulat előadásai is láthatóak lesznek majd a bérletekben.

Semmiféleképpen nem szeretnék elveszíteni azokat a nézőket, akik az úgynevezett gondolkodó, és új színházi formanyelv irányt érdeklődő értelmiségiekhez tartoznak , beleértve a középiskolásokat is. Ezért hosszas mérlegelés után útjára indították az Örkény bérletet, amelyet művészbérletnek szánnak. Ez négy előadásból áll, három fix és egy választható előadásból. A három fixből kettő saját stúdiószínházi bemutatónk. Az egyik Moliere Amphitryonja lesz, Szálinger Balázs újfajta szövegértelmezésével, Hegymegi Máté rendezésében. A második Örkény István Kulcskeresők című tragikomédiája lesz. A harmadik a Vádli Alkalmi Társulás I. Erzsébet című előadása, Szikszai Rémusz rendezésében. A negyedik előadást a néző választhatja majd ki a saját Sztálinváros, a fogadott Bivaly-szuflé, és az Állampolgári ismeretek című darabok közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!