Kultúra

2016.10.17. 18:15

Egy tárlat, amely szeretetből, törődésből és kitartásból született

Dunaújváros - Szép, gazdag és minden tekintetben választékos kiállítási anyaggal jelentkezett ismét az „Ez vagyok én” című tárlat.

Szabó Szabolcs

Van egy veretes hagyományokkal bíró, minden esztendő őszén jelentkező kiállítás, amely jóval többre hivatott és jóval többet kínál annál, minthogy csak úgy egyszeri kikapcsolódásként, feltöltődésként végigszemlézzük a tárlat által felkínált munkákat.

Egyrészt, maga a kiállítás évről évre tisztes ütemben gyarapszik, bővül, egyre tágabb kínálattal várja látogatóit. Másrészt, itt egy seregszemle, ahol a legifjabb alkotó alig 12 hónapos, a legidősebb amatőr művész pedig már túl van a 78. életévén.

Bizonyára sokan rájöttek már, hogy a fent említett mondatokban a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület által életre hívott és azóta is táplált „Ez vagyok én" című kiállítást méltattuk, amelynek aktuális kincsestára hétfő délután mutatkozott be immáron állandónak tekinthető kiállítóhelyén, a Rudas középiskola aulájában.

Idén is figyelemre méltó alkotásokkal kápráztatják el a Rudas iskola auláját felkereső tárlatjáró közönséget Fotó: Ady Géza

A Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület a kezdetekkor, 1998-ban és 1999-ben még csak szervezetükön belül rendezte meg a fogyatékkal élő alkotók munkáiból összeállított kiállítást, majd 2000-ben úgy döntöttek, kilépnek a város nyilvánossága elé.

Remekül tették, hiszen ezáltal a település kulturális élete egy remek, évről évre visszatérő és fejlődő tárlattal gyarapodott. Emellett a nagyközönség is rádöbbenhetett, hogy milyen kincseket készítenek a kiállítók.

Akik száma folyamatosan gyarapodott. Mindezt bizonyítja, hogy immáron a 16. alkalommal a Rudas középiskola aulájában jelentkező, Ez vagyok én című tárlat hétfői megnyitóján az egyesület elnöke, Kovács Pálné arról adhatott összegzést a szépszámú közönségnek, hogy az idén nyáron meghirdetett felhívásukra 236 alkotó 250 munkát küldött. A helyben működő civil szervezetek és oktatási intézmények mellett 79 alkotás érkezett a veszprémi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményből, valamint kiváló munkákat küldtek az erdélyi, Kovászna megyében található Barót településről is. A befogadó Rudas középiskola részéről Nagyné Fauszt Csilla igazgatóhelyettes méltatta a kiállítást, kiemelve, hogy az oktatási intézmény számára is kiemelt jelentősséggel bír e tárlat, amely példaként szolgál a diákok és a pedagógusok előtt is. Az ünnepélyes esemény zárásaként a szervező egyesület vezetői és önkéntesei oklevéllel jutalmazták a kiállítókat, akik idén is nagy örömmel és kitartással alkottak hónapokon keresztül.

Egy értékteremtő tárlat büszke alkotói az ünnepélyes megnyitót követően, az oklevelek átadása után

Az Ez vagyok én tárlata e héten szemlézhető tehát a Rudasban. Jócskán lesz miért betérni az érdeklődőknek, hiszen a grafikák, rajzok, festmények, szobrok, kézműves tárgyak mellett egyedi készítésű pólók, varázslatos textilalkotások, babák, játékfigurák is várják őket.

A megnyitón azzal engedték útjára a sajtó képviselőit, hogy vigyék jó hírét a tárlatnak, amely valóban egyedi értékkel bír, hiszen kiváló, bátor emberek értékes és őszinte munkáit vonultatja fel. Bőven meríthetünk belőlük a szürke hétköznapokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!