Kultúra

2015.09.09. 17:09

Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak az Intercisa Múzeumban

Dunaújváros - A jeruzsálemi Izrael Múzeum zsidó kéziratok és szertartási tárgyak anyagából nyílik kiállítás az Intercisa Múzeumban. A kiállított tárgyak révén a látogatók megismerhetik a legfontosabb zsidó ünnepeket.

Szabó Szabolcs

A vándorkiállítást befogadó Intercisa Múzeumtól kapott tájékoztató szerint, a jövő héten szerdán 17 órakor bemutatkozó sokrétű tárlaton szereplő anyag vallási szokásokhoz kapcsolódik, illetve egy részük szertartási tárgyként volt használatos az otthonokban vagy a zsinagógában.

Esztétikai és művészi értékük mellett történelmi dokumentumokként is szolgálnak. A bemutatott anyag jellemző azokra az országokra, területekre, régiókra, ahol készültek. A tárgycsoportok között találhatunk amuletteket, amelyeknek feladata volt, hogy megvédjék a viselőjüket, családját és minden vagyonát a természeti csapásoktól, a varázslattól és a gonosz szellemektől.

Külön csoportot alkotnak a házasságlevelek. Számtalan a különböző zsidó közösségekben időben és térben eltérő hagyomány és szokás kíséri az esküvői szertartást, de mindegyikben közös a ketubbah, a zsidó férfi és nő között kötött házassági szerződés. A pusztán személyes szemponton kívül a ketubbah, különösen az illusztrált példányok, rengeteg történelmi, szociális és gazdasági adattal szolgálnak.

A zsidó közösség élete mindig a héber írás és könyv körül forgott. Az írnokok nem csak magasan képzett kézművesek voltak, hanem a vallásnak nagy jelentőséget tulajdonító személyek, akik nagyfokú figyelmet és szellemi odaadást igénylő szent cselekedetnek tartották munkájukat. Miután a 15. században feltalálták a nyomtatást, a nyomtatott könyvek elkezdték felváltani a kéziratokat. A héber tóramásolók nem hagytak fel hagyományos munkájukkal, amit azonban a Tóra-tekercsek, a mezüzék és a kis bőr dobozkák készítésére redukáltak. A Holt-tengeri tekercsek a Szentföldön valaha talált legfontosabb régészeti leletek közé tartoznak.

A leletek közöt vannak bibliai könyvek és szekta-szövegek. Ezek másolatai is láthatók a kiállítási anyagban.

A kiállított tárgyak révén a látogatók megismerhetik a legfontosabb zsidó ünnepeket. A kiállítás egyedülálló anyaga először szerepel magyarországi múzeumokban.

A kiállítást szeptember 16-án, jövő héten szerdán 17 órától Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe az Intercisa Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!