Kultúra

2015.11.22. 17:31

Úgy tűnik, Fritz Attila nagyon szerencsés

Dunaújváros - Fritz Attila a közelmúltban két korszakos filmben, a Saul fiaiban és a Veszettekben is szerepelt. Megkérdeztük: hogyan sikerült ez?

Balla Tibor

- Szerencsém volt. Elmentem castingokra, és azt mondták, hogy dolgozzunk együtt.

- A Saul futja a nemzetközi köröket, a Veszettek szinte itthon is alig talál nézőre.

- A Saul fiának van egy olyan története, hogy az Cannes-ban elég sok mindent elhozott, és emiatt itthon sokan rá tudtak fókuszálni. Biztosan sokat hozzátett. Ki tudja, milyen lenne a fogadtatása, ha nincs ez az egész. Ráadásul nem egy hollywoodi történet, ahol gyors snittek vannak, és mégis izgalmas tud lenni. Minden tökéletesen össze van rakva, nagyon aprólékos és igényes munka, de amit a hangmérnök művelt vele, az nagyon komoly eredményt hozott. A Veszetteknek meg eleve volt egy furcsa előszele, amiket előtte nyilatkoztak a különböző pártállású emberek. Én nem gondolom, hogy ide, vagy oda húzna ez a film. Mivel ennek nem volt nemzetközi visszhangja, mert itthon mutatták be, ezért van az, hogy talán nem annyian nézik.

- Pedig ez utóbbi pörgős, hollywoodias.

- Lehet, hogy nem most fogja azokat a köreit megfutni, amire hivatott, hanem mondjuk öt év múlva, vagy később. Szerintem, amit fölvet, az egy olyan probléma, ami mindig a probléma lehet. Most meg főleg.

A sokoldalú Fritz Attila legutóbbi bemutatója egy önálló bábműsor Kamrapocok címmel
Fotó: Éder Veronika

- Milyen volt Goda Krisztával dolgozni?

- Nagyon jó. Elképesztően fel volt készülve. Tulajdonképpen mi már előtte leforgattuk a filmet. Volt egy nyolchónapos fizikális felkészülés, mert ezeket a harcművészeti fogásokat, amiket használtunk, alaposan meg kellett tanulni, hiszen mi voltunk a saját kaszkadőreink. Ez egy Fülöp-szigeteki harcművészet, az eskrima kali. Rendszeresen jártunk edzésekre. Mellette párhuzamosan próbáltuk a jeleneteket, amiket egy hónappal az igazi forgatás előtt kézi kamerával leforgattunk. Így, amikor élesben a helyszínre mentünk, már olajozottan ment minden. Meg nagyon jó volt a stáb. Jóban voltam velük. Engem például egy forgatás végén felvittek a világító daruval negyven méter magasba, ami nagyon nagy élmény volt. Nagyon jó csapatmunka volt ez az egész.

- Miért nézzem meg ezt a filmet?

- Szerintem azért, mert megmutatja, milyen hatással van a hatalom, a nyomás az emberekre, és mennyire nem tud észnél lenni, ha bármilyen kivezető út felé irányt mutatnak neki, mennyire meg tudja az változtatni.

- A karrierednek jelenthet lökést bármelyik film?

- Nem tudom. Erre majd pár év múlva tudnék válaszolni. Örülök, hogy ezekben a munkákban benne voltam, fontos része a jelenlegi életemnek. Azt, hogy az egész életemet tekintve ennek milyen hozadéka lesz, most még nem tudom megmondani. Megpróbálok minden munkát ugyanolyan fontosságúként kezelni, legfeljebb másként mozgatnak meg.

- Jöttödkor elsoroltad, miket szeretnél csinálni. Szinte mindent megkaptál.

- Teljes mértékben. Nincs hiátus. Ha vannak hiányérzeteim, azok magammal szemben vannak, hogyha valamelyik munkát nem úgy sikerült megoldanom a félelmeim, vagy a görcseim miatt. De az meg színháztól független. Nekem mindig van magammal harcom.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!