Kultúra

2015.02.24. 16:01

Egykor a megye második legjobb középiskolája volt a sárbogárdi

Sárbogárd – Vasné dr. Tóth Kornélia: „A Sárbogárdi községi (reál)gimnázium 1920-1928” című könyvét bemutató beszélgetésre invitálta az érdeklődőket a Sárbogárdi Múzeum Egyesület múlt pénteken a Madarász József Városi Könyvtárba. A kötet a közelmúltban jelent meg az egyesület gondozásában.

Gál Sándor

A szervezők meglepetésére akkora volt az érdeklődés, hogy még pótszékekre is szükség volt, s ez a kíváncsiság valószínűleg a szerzőnek szólt, aki maga is a sárbogárdi gimnáziumban érettségizett, s jelenleg az Országos Széchenyi Könyvtár kutató levéltárosa.

Sokan voltak kíváncsiak a sárbogárdi (reál)gimnázium két világháború közötti időszakát bemutató kötetre és szerzőjére. Fotó: Gál Sándor

Kovács Zsolt kérdései mentén mesélt eddigi életútjáról, kutatásairól, a könyv születéséről. Elmondta, hogy első jelentősebb műve is Sárbogárdhoz kötődik, ez volt „A sárbogárdi diáknyelv szótára". Ezt követően részletek kiemelésével mutatta be annak a gimnáziumnak a történetét, amely a maga korában Fejér megye második középiskolája volt a székesfehérvári után.

A szerző, Vasné dr. Tóth Kornélia is a gimnáziumban érettségizett.

A bemutató kérdések és vélemények sokaságát generálta a hallgatóságban. Sokan mondták el véleményüket a korabeli oktatás általuk pozitívnak ítélt vonásairól, s vetettek fel a téma kapcsán további kutatást igénylő kérdéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!