Kultúra

2015.12.22. 16:09

Feke Judit, a pótolhatatlan színházi fogaskerék Magyar Teátrum Díjas

Dunaújváros - Imádom, a helyemen vagyok - foglalta össze szakmájával és munkájával kapcsolatos érzéseit lapunknak Feke Judit, a Magyar Teátrum Díjjal kitüntetett színházi szakember.

Szabó Szabolcs

Ha bő másfél évtizeddel ezelőtt valaki Feke Juditnak azt mondja, hogy 2015 decemberének végén a magyar színházi szakma egyik legrangosabb díjával autózik majd haza Békéscsabáról, főhősünk vélhetően néhány könnyed poénnal kommentálta volna e jóslatot.

Feke Juditot sokáig nem igazán érdekelte a színház, a helyi teátrum kínálatát nem követte, a színészeket nem ismerte. Mindez azonban alaposan megváltozott a Bartók Táncszínház 2001-ben történt megalakulásával, ugyanis a frissen alakult társulat öt igazolta jelmeztáros-öltöztetőnek. Nem véletlenül, hiszen a nemzetközi hírnévvel bíró Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes számára vart jelmezeket és készített népviseletet.

Az alapszakmáját tekintve női szabóként tevékenykedő hölgy egy teljesen más világba csöppent mint később kiderült: otthonra lelt a Bartókban. A múlt héten szombaton este nagyszabású gálaműsor keretében adták - immáron hatodik alkalommal - a Magyar Teátrum Díjat, amellyel a színházi háttér- és kiszolgáló szakmákat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereket ismerik el, erkölcsi és anyagi értelemben egyaránt.

Feke Judit, a Bartók Kamaraszínház jelmeztáros-öltöztetője a Magyar Teátrum Díjjal

Egy bekezdés erejéig idéznénk a díjat 2010-ben megalapító a Magyar Teátrumi Társaság közleményéből: a hiánypótlónak számító kezdeményezés immár hagyománnyá, a színházi szakma közös ünnepévé vált, amely kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az év végén azokat ünnepeljük, akik egész évben a színfalak mögött állnak .

Feke Judit közel másfél évtizede áll a színfalak mögött a Bartókban, nem túlzás nélkülözhetetlen fogaskereke lett a helyi színház nagy szerkezetének. - Minden este csak az a fontos, hogy az előadás a lehető legjobban sikerüljön. Mindegy milyen napja van a színésznek, a színházi háttérembernek, a darabnak futnia kell. Ebben a szakmában tudni kell bánni az emberekkel, megismerni és elfogadni a színészt, a rendezőt, a kollégákat - említi a díjazott szakember, aki leginkább a mesedarabok által kínált temérdek munkát kedveli. A Bartók alapvető háttéremberét azonban már a színpadon is köszönthette a szemfüles néző, hiszen a Bartók Táncszínház Backstage című darabjának egyik kulcsjelenetében kereken ötvennégy másodpercet töltött a színpadon.

- A táncosok mondták is, nem igazságos, hogy míg ők 50 percen át melóznak a színpadon, én egy kis beugrással elviszem a show-t. Persze, ez csak vicc, de jó érzés színpadon lenni, bár azért jócskán megdobja az adrenalinszintet. Csakúgy, mint egy-egy darab esetében a többszöri gyors átöltözés, amikor minden apró részletre koncentrálni kell, gyakran a színész helyett is. Ezt csak szeretetből érdemes csinálni és én szívből is dolgozom. Imádom, a helyemen vagyok! A kollégáknak, támogatóknak pedig nagyon köszönöm ezt a szép és rangos elismerést, nagyon jól esik, hogy gondoltak rám - fogalmazott Feke Judit, a háttérember, aki most egy rövidke kilépett a színfalak mögül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!