Kultúra

2015.02.03. 16:02

Emlékek a Don-kanyarról

Dunaújváros – Irodalmi esten mutatják be a Don-kanyari hősöknek emléket állító kötetet a múzeumban.

Pekarek János

A Don-kanyar üzenete címmel rendeznek irodalmi estet február 5-én, csütörtökön a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban. A Vörösmarty Társaság és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség ezúttal mutatja be városunkban a Farkasszélben című antológiát, amelynek alcíme: Requiem a Don hőseiért. A kötet szerkesztője: Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke. Az irodalmi est műsorát a kötet bemutatója mellett oroszországi élménybeszámoló és egy versválogatás adja.

Magyar honvéd a Don-kanyarban, kevéssel az áttörés előtt

A Don-kanyarban elhunyt magyaroknak emléket állító irodalmi est műsorát Pásztor Bertalan válogatta össze tizenhárom magyar költő műveiből. A verseket Bardocz Éva, Barna József, Kollárné Jánosi Anna, ifjú Pálfalvi János és Pásztor Attila adják elő.

A Don-kanyarban 1990 után tett látogatásairól élménybeszámolót tart a műsor után az emlékkötet szerkesztője, Bobory Zoltán is.

Az esten közreműködik a Quintia Zenekar: Beke Beáta, Kurina Laura, Németh Irma, Péter Kata, Pocsai Mária.

A Don-kanyarban 1943. január 12-én kezdődött az a szovjet katonai áttörés, amelynek a 2. magyar hadsereg mintegy kétszázezer katonája volt az elszenvedő alanya. Ar Uriv település körzetében lezajlott harcok során a nagy szovjet technikai és létszámbeli fölény következtében a magyar hadsereg alig két hét alatt óriási veszteségeket szenvedett el, és gyakorlatilag megszűnt fronthadsereg, harcoló alakulat lenni. A történtekről, a halottakról azonban a rendszerváltásig alig lehetett beszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!