Kultúra

2016.07.22. 19:20

Emlékező zarándoklat - Szent Pantaleonnak állítanak emléket Pentelén

Dunaújváros - Szent Pantaleon halálának idei évfordulóját július 23-án ünneplik meg egy Beloiannisz és Dunaújváros közti zarándoklattal.

Balla Tibor

A 2015-ben megalakult Pentelei Monostor Bizottság úgy határozott, hogy Szent Pantaleimon (Agiosz Panteleimon) - vagy ahogy manapság ismerjük Szent Pantaleon halálának 2016-os évfordulóját július 23-án ünneplik meg egy Beloiannisz és Dunaújváros közti zarándoklattal. A mintegy harminchárom kilométeres tisztelgő zarándoklatot Kalota József, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus kezdeményezte. Ehhez kapcsolódóan kétnapos Szent Pantaleimon ünnepet is rendeznek, amelyet Kovács István, a Dunaújvárosi Pentelei Görög Katolikus Egyház parochus és közössége szervezett meg.

A kisázsiai Nikomédiában (a mai Izmit) becslések szerint 275-ben, mások szerint 284-ben született gyógyító szent, Agiosz Panteleimon (Szent Pantaleon) vértanúról kapta városunk előtelepülése Pentele, majd Rácpentele, Dunapentele a nevét, mindemellett kórházunk is az ő nevét viseli a mai napig. A zarándoklat indulását szombaton reggel 8-kor tervezik a beloianniszi templom elöl. Az útvonal: Iváncsa-adonyi szőlőhegy-Czigler tó-Vizi tanya-Kulcs sportpálya. Itt csatlakoznak a kisebb résztávot vállalók. Rácalmás templomának érintése után a Duna-parton folytatódik a menet és a Szalki Szigeten ér véget. A révátkelőnél 17 órakor Kovács István görög katolikus parochus köszönti a zarándokokat. Ezt követően ünnepi szent misén emlékeznek mega névadó szentről, majd vízre engedik a koszorúval, virágokkal díszített keresztet. Virágok vízbedobásával állítanak emléket a mártírhalált halt Szent Panteleimon monostorban lakó szerzeteseknek, miután a tatárjáráskor 1241-42 telén a monostor összes lakóját meggyilkolták a tatárok.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!