Emléktáblát koszorúztak - Pentelei Molnár János születésének évfordulójára emlékeztek

2017. május 09., 06:30 szerző: Balla Tibor fotós: Zsedrovits Enikő
komment
Dunaújváros - Látványos létszámú csoport gyűlt össze hétfőn kora délután a Pentelei Molnár János utca 1-es számú ház előtt, ahol 1940 óta kőtábla hirdeti, hogy ott született Pentelei Molnár János festőművész.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A művész pentelei szülőházánál Pentelei Molnár János festőművész születésének 139. évfordulója alkalmából gyűltek össze. A megjelenteket Szabó Tamás, a Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte.

Kis műsorral is készültek, elsőként a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium tanulója Kovács Zsanett énekelt egy dalt, majd Barkóczi Veronika Váci Mihály: És mi élünk! című versét adta elő zenekísérettel, sajátos értelmezésben és prezentációban.

Az ünnepi megemlékezést Rohonczi István Pro Cultura Intercisae-díjas szobrászművészre, gimnáziumi tanárra bízták, aki az 1878. május 8-án, Dunapentelén született, 46 évesen Gyulán elhunyt festőművész életpályáját idézte fel, és hosszan citált egy, a festővel készült beszélgetésből például ilyeneket: "Kis, csöndes miliőben nevelkedtem, ahol vasárnaponként minden a templom körül fordul. Gyermekkorom emlékének is nagy része ide köt a templomhoz. Amikor még az volt a legszebb örömöm, hogy vasárnapi miséken ministrálhattam. Ma nem mondhatom, hogy vallásos ember vagyok a szó dogmatikus értelmében, viszont azt sem mondhatom, hogy nem vagyok az. Csak az bizonyos, hogy ha gyermekkoromra gondolok, ilyenkor ez jut eszembe, a misék, a halk egyházi kórusok és higgye el, sok meghatottságot érzek."

A megnyitó után a Pentelei Kéknefelejcs Énekkar énekelt három dalt harmonika kísérettel, majd a tisztelők és ismerősök megkoszorúzták az emléktáblát.

Balla Tibor

2017. május 09., 06:30 szerző: Balla Tibor fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...