Kultúra

2016.03.09. 15:09

34 alkotás, 34 mestertől

Dunaújváros - Takács Péter az erdélyi festészet múlt századi mestereinek alkotásait gyűjti. E tekintélyes gyűjtemény egy része mától a Bartók aulában.

Szabó Szabolcs

Kicsit távolabbról indítunk: Takács Péter műgyűjtő a múlt század 80-as éveiben, mint a százhalombattai Művelődési Központnak vezetője került kapcsolatba erdélyi festőkkel, képzőművészekkel, többek között a Dunaújvárosban is mert György Csaba Borgóval. A fiatal erdélyi alkotók kiállításai után aztán elkezdték érdekelni a régi kolozsvári mesterek is (Miklóssy Gábor, Mohy Sándor, Fülöp Antal Andor, Szolnay Sándor, Incze János Dés és Nagy Albert), aztán a gyűjtőszenvedély csak nem akart lankadni, így hősünk már elbarangolt Marosvásárhely, Nagyvárad, Nagybánya, Csíkszereda egykori mestereihez is. Az eredmény egy maga nemében páratlan több mint 400 alkotást számláló gyűjtemény lett, amelyből most 34 alkotó 34 munkáját szemlézheti az újvárosi közönség a Bartók aulában.

A sokszínű tárlat az erdélyi festészet 1920 és 1990 között született alkotásokból válogat, remek munkák sorát felvonultatva.

A kiállítást csütörtökön 18 órától a gyűjtő Takács Péter és György István Csaba Borgó ajánlja majd érdeklődők figyelmébe a színház előcsarnokában.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!