Kultúra

2015.03.03. 16:10

Eresztés a raktárból: Levegőt!

Dunaújváros - Nem titkoltan hazánk egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteménye rejtőzik a Kortárs Művészeti Intézet pincéjében. Péntektől egy újabb válogatott eresztést szemlézhet a nagyérdemű: Levegőt!

Szabó Szabolcs

A Kortárs közgyűjteményéről Bora Éva Beatrix művészetszociológus így fogalmazott egy tanulmányában: Habár több - és szerencsére egyre gyarapodó számú - állami és nyilvános magángyűjtemény rendelkezik jelentős kortárs anyaggal, talán mégsem túlzás kijelenteni, hogy a legmeggyőzőbben a dunaújvárosi kollekció reprezentálja a rendszerváltás utáni magyar képzőművészet azon szegmensét, melynek képviselői erőteljesen reflektálnak az aktuális művészeti jelenségekre, kérdésfelvetésekre.

A március 6-án, a KMI kistermében és pincegalériájában este fél hatkor bemutatkozó Levegőt! című kiállítás is éppen ezt bizonyítja. Deák Nóra igazgató és Fehérvári Tamás művészeti vezető a kollekció természettel, természetábrázolással kapcsolatos darabjaiból született merítése a hagyományos tematika és műfajok továbbélésére, a kortárs képzőművészetben való érvényességére mutat rá. Ugyan a bemutatott művek mindegyike gondolati síkra kívánja terelni a nézőt, de aki ellen akar állni ennek, az is örömét leli a tájak, természeti jelenségek ábrázolásának nagyszerűségében. Kiállítóművészek: El-Hassan Róza, Hajdú Kinga, iski Kocsis Tibor, Szabó Dezső, Szacsva y Pál, Szűcs Attila.

A Levegőt! március 20-ig várja az érdeklődőket a KMI-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!