Kultúra

2017.03.21. 15:55

A hétlábúak és a kétlábúak - Gondolatok az Érkezés című filmről

A kérdés, ami ilyen történetekben mindig és joggal felvetődik, hogy miért jöttek ide, mit akarnak tőlünk.

Szabó Szabolcs

Erre már számos választ adtak a sci-műfajban. Az egyik lehetőség a megszállás, az invázió, az emberiség letarolása. H. G. Wells regénye alapján Steven Spielberg készített erről filmet, a Világok harca címmel. Érdekes, hogy korábban, a Harmadik típusú találkozásokban viszont roppant barátságos idegenek érkeznek bolygónkra, hogy találkozzanak velük, sőt, az emberiség küldöttjét is magukkal viszik a visszaúton. Az Érkezés című produkció is a kapcsolatfelvételről, illetve annak nehézségeiről szól, egy személyes magánéleti szállal is megspékelve a kifejezetten érdekes sztorit.

A Ted Chiang sci-fi író 1998-as, Story of Your Life című novellájából készült filmben 12 különös alakú tárgy érkezik bolygónkra, a világ különböző pontjaira szétszóródva. Az űrjárműnél csak lakói furcsábbak. Hét lábuk van, leginkább hatalmas polipra emlékeztetnek, és időnként kinyitják hajójukat, hátha kíváncsiak vagyunk rájuk. Természetesen mozgásba lendül a hadsereg is, a párbeszéd azonban a messziről jött vendégekkel teljesen sikertelennek bizonyul. Ezért felkérik a személyes tragédiája miatt érzelmileg kissé labilis, de rettentően okos, számtalan nyelven beszélő Louise Banks nyelvészt, hogy segítsen.

A matematikust Jeremy Renner alakítja a történetben Fotó: outnow

Egy matematikust is kap maga mellé, ketten látogatják meg az űrhajót, és kísérlik meg a szinte lehetetlent. A kommunikációs próbálkozások valódi izgalmat kínálnak a nézőknek, az idegenek ugyanis nemcsak külsejükben teljesen mások, de "nyelv"- és jelrendszerük is alapvetően különbözik az emberekétől. Louise tudása és kitartása azonban kimeríthetetlen...

A kanadai-francia filmrendező, Denis Villeneuve (Magyarországon forgatta a Szárnyas fejvadász második részét) ismét bizonyítja különleges tehetségét, azt, hogy a számára új műfajban is tud eredetit produkálni.

Elegáns, okos film az Érkezés, amelynek hatásához nagyban hozzájárult Amy Adams (Louise) nagyszerű alakítása. Partnereként Jeremy Renner is nagyon meggyőző Ian Donnelly, a matematikus szerepében, Forest Whitakert (Colonel Weber) pedig még szinte soha nem láttam hibázni. Az Érkezés csodálatos képeit Bradford Young operatőrnek köszönhetjük, zenéjét pedig Johann Johannssonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!