Kultúra

2015.06.30. 13:59

Czuppon Péter értéket őriz és új színt visz a táncba

Dunaújváros/Baracs - A néptánc-kultúra érdekében kifejtett értékőrző és értékteremtő munkája elismeréseként a Németh László-díjat adományozza Czuppon Péter néptánc pedagógusnak.

Körmendi Erzsébet

Czuppon Péter 1994 óta tanít néptáncot. Tánccsoportjainak fellépéseire jellemző a felszabadult mozgás, a virtus magával ragadó hangulata.

- Hat éves korom óta táncolok. Először édesanyám kedvére kezdtem járni a zalaegerszegi csoportba - ott nőttem fel -, aztán olyan jó volt a társaság, hogy később is maradtam. Táncpedagógusnak tanultam, megismerkedtem a feleségemmel, Kuminka Zsuzsival, és az ő szülőfalujában, Baracson alapítottunk családot.

Czuppon Péter: A közönséget szeretnénk kiszolgálni
Fotó: Ady Géza

A házaspár alapította meg a gyerekeket tömörítő Kiscsapás Néptánc Együttest, valamint a felnőtt formációt, a Szélescsapás Néptánc Együttest. Vezeti a mezőfalvi és a nagyvenyimi felnőtt csoportot. Péter tanít a lakóhelyén kívül az előszállási, a dunaföldvári, a daruszentmiklósi, és ősztől a mezőfalvi iskolában. A felsoroltakból is látszik, hogy Czuppon Péter és Kuminka Zsuzsa életének meghatározója a a tánc, ahogyan fogalmaznak: táncoktatónak lenni életforma. A kitüntetettől azt is megtudtuk, hogy nincs kedvenc koreográfiája. A dinamikus, mozgalmas dolgokat kedveli. Azt mondja: A közönséget szeretnénk kiszolgálni. Fontos, hogy a táncosok jól érezzék magukat a színpadon, és akkor a közönség is élvezi a produkciót. Igaz a mottó, ami kint van a Kiscsapás honlapján: Ha a táncunkat nézed, a szívünk szavait hallod.

Czuppon Péter példaértékű munkásságával és szemléletével évről évre képes új színt vinni a néptánc tanításba, miközben őrzi a hagyományokat, óvja a múlt értékeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!