Kultúra

2015.01.28. 19:01

Érzelmi zsarolás - Betuker István festőművész kiállítása a KMI-ben

Dunaújváros - Érzelmi zsarolással címmel mutatkozik be pénteken este a kolozsvári Betuker István első magyarországi önálló kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

A hazai közönség a fővárosi Műcsarnok és a Viltin Galéria egy-egy csoportos kiállításán találkozhatott már Betuker István műveivel, de első önálló magyarországi tárlatának a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet ad otthont. A kortárs és a klasszikus festészet iránt érdeklődők Betuker figurális, narratív művein keresztül betekintést nyerhetnek az átfogóan kolozsvári iskolának nevezett művészeti szcéna Európát meghódító műhelyébe, ráadásul főként a művész legújabb alkotásainak köszönhetően.

Rendezési terület már épül Betuker István (képünkön) tárlata a Kortársban

Betuker portréi, aktjai sok esetben apró, banálisnak tetsző, hétköznapi momentumokat rögzítenek: ismerősnek tűnő, szomszédforma embereket, például egy fürdőkádban fekvő fiatal nőt, vattakoronggal a szemén, vagy egy férfit munkavégzés közben. De a realisztikusan ábrázolt, szokványosnak ható jelenetek mellett olykor abszurd helyzeteket is látunk a vásznakon melyek minduntalan elbizonytalanítanak, nyugtalanságban tartanak olvasható a pénteken bemutatkozó tárlat ajánlójában. Mindehhez annyit tennék hozzá, amennyit a Betuker István Érzelmi zsarolás című önálló kiállításáról annak két kurátora, Zsinka Gabriella és Fehérvári Tamás nyilatkozott korábban lapunknak:

- A kiállításnak az Érzelmi zsarolás címet adtuk, e köré a pszichológiai jelenség köré igyekszünk elrendezni azt a közel hatvan művet, amit kiválasztottunk. A kiállítás célközönsége pedig nagyon tág: azok, akik a klasszikus festészeti stílusokért rajonganak ugyanúgy megtalálják majd a tárlaton az ízlésükhöz közelálló műveket, mint azok, akik a kísérletező kortárs képzőművészetért rajonganak inkább.

A holnap 18 órakor kezdődő megnyitón Betuker kiállítását Perenyei Monika művészettörténész ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe, akik Kovács Renáta tangóharmonika játékát is meghallgatják.

Az Érzelmi zsarolás február 27-ig látogatható a Kortárs Művészeti Intézetben.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!