Kultúra

2015.02.27. 16:40

Esztergályos Cecília rendhagyó estje az MMK Klubszínházában

Paróka le, paróka fel, sálak, kendők, mellénykék, kabátkák, színházi kellékek a pódiumon az egymást váltó helyzetekhez és szerepekhez.

Szente Tünde

Ének, zene, vers, próza, személyes vallomás, diavetítés, filmrészletek színesítik a rohanó perceket, közben a művésznő úgy társalog közönségével, mintha csak magunk között lennénk egy szűk baráti körben. A ház munkatársai kollégákká, segédszínészekké, technikusokká, súgókká avanzsálnak, mi pedig észre sem vesszük, hogy az előadás szereplői vagyunk: Hála neki, egy színpadon játszunk Cilikével!

Esztergályos Cecíliát imádta a Klubszínház csütörtök esti közönsége! Ének, zene, vers, próza, személyes vallomás, diavetítés, filmrészletek színesítették a rohanó perceket, közben a művésznő úgy társalgott közönségével, mintha csak magunk között lennénk egy szűk baráti körben. A ház munkatársai kollégákká, segédszínészekké, technikusokká, súgókká avanzsálnak, mi pedig észre sem vettük, hogy magunk is az előadás szereplői lettünk... Fotó: Ady Géza

Ezen az esten, több szálon fut a cselekmény, pályája főbb állomásai, alkotói tevékenységének gazdagsága és előadóművészi profizmusa fonódik végül egy vaskos köteggé. Esztergályos Cecíliának, a Pécsi Balett szépséges szólótáncosának filmszerepeken keresztül vezet az útja a színészi pálya felé. Élete párja úgy fogalmaz, hogy fordítva van bekötve. Meggyőződéssel hirdeti: A járatlan utat a jártért ne hagyd el!

A színpad és a filmvászon további önkifejezési módok felé terelik a tehetséget, festményei és kerámiai a szépség és a groteszk váltakozását, avagy egyidejűségét tükrözik, imádott dívánk nyelvöltéssel, grimasszal csúfolódik a békétleneken és a „popótisztogatókon".

Aki követi pályáját, tudja, milyen izgalmas annak a nőnek a művészete, aki huszonkét évesen rabul ejt férfiakat és nőket a mozik vásznain keresztül, negyvenegy évesen gyönyörűségesen eltáncolja a Hattyú halálát a színpadon egy filmszerep kedvéért, ötvenévesen légies könnyedséggel adja elő a „Bohóc táncot" televíziónézők millióinak. Mi több, kiválóan szaval, énekel és játszik – a színpadon és az életben egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!