Kultúra

2016.12.29. 16:35

Lengyel, német, brit és baszk karácsonyi énekek a Cantemus fellépésén

Dunaföldvár - A több mint harmincéves Cantemus kamarakórus karácsonyi koncertjére megtelt a dunaföldvári barokk Szent Ilona templom. A Gelencsér Irén vezette kórus 1993 óta rendezi meg ezt az ünnepi alkalmat, amelyre mindig hív vendégfellépőket is.

L. Mészáros Irma

Az idei hangversenyen a zene szárnyán utazgattak, azeurópai népek karácsonyi szokásaiból, mondáiból, dalaiból válogattak.

Programjukat a Paksi Katolikus Kórussal és szólistákkal - Fafka Júlia, Regényi Júlia és Szucsán Sára - gazdagították. A kórusok népi, egyházi énekeken és klasszikus zeneszerzők számain kívül több, határon innen és túl élő kortárs magyar szerző darabját is bemutatták.

A veretes hagyományokhoz híven az idei év végén is egy lélekemelő összeállítással jelentkezett a dunaföldvári Cantemus Kamarakórus

Jártunk Nógrádban és a Kiskunságban, barangoltunk Fafka Júlia, a Fölszállott a páva dunaföldvári elődöntőse szép archaikus dalával Moldvában, s a magyar zeneszámokon kívül hallgathattunk lengyel, német, brit és baszk karácsonyi énekeket.

Fafkáné Simon Ildikó műsorvezető narrációjával megismerhettük a népekhez kapcsolódó különleges mondákat és hagyományokat is.

Regényi Júlia szép előadásában felcsendült egy régi egyházi ének, de népi ihletésű saját szerzeményét is elénekelte. Szucsán Sára, a paksi Pro Artis Művészeti Iskola fiatal tehetsége, a Cinege Népdaléneklési verseny aranydíjasa a szólóéneken kívül tekerőn is játszott, azon a historikus hangszeren, amely a középkorban gyakran zengett templomokban.

Fafka Júlia Fotó: A szerző

A koncert dalai mind a karácsony egyházi és lelki tartalmához kapcsolódtak, s ezt erősítette Reményik Sándor Kegyelem című költeménye Pataki Dezső előadásában, vagy Feteke István Betlehem című írása Fafkáné Simon Ildikó tolmácsolásában.

A jelenlévők a karácsonyi ünnepkör lelki csodájának részesei lehettek a csaknem háromszáz éves dunaföldvári templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!