Kultúra

2015.11.02. 16:08

Ezüst oklevéllel jutalmazták Bognár Márta szövő munkáit

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az ország népi kézművesség legszebb alkotásait bemutató kiállítást, amelynek helyszíne ismét a Néprajzi Múzeum. A kiállítás jövő év márciusáig látogatható.

Szabó Zoltán

Az Élő Népművészet kiállításra az elmúlt öt év mestermunkáit, mesterremekeit országos szakmai zsűri válogatta ki bőr, csipke, csuhé, fa, szaru-csont, gyékény, ékszer, hangszer, hímzés, viselet, szőttes, nemez, fazekasság, szalma, vessző, játék, hímes- tojás, mézeskalács, vas-fém kategóriában.

Több száz kézműves alkotó és alkotóközösség 1700 alkotását javasolták a nagyszabású tárlatra. Az október 29-i megnyitót követően átadták a pályázat díjait: 58 arany, 48 ezüst és 35 bronzoklevél mellett a legjobb alkotók közül is kiemelkedő 27 alkotót, vagy alkotócsoportot jutalmaztak Gránát-alma-díjjal.

Csuporné Angyal Zsuzsanna. Fotó: Varga Csaba

A Fejér megyei alkotók közül Gránátalma-díjas lett Józsa-Szaka Erzsébet Kata, nemezműves (Aba) és Csuporné Angyal Zsuzsanna fazekas (Csókakő).

Arany oklevelet kaptak: Kecskeméti Róbert hangszerkészítő (Sárszentmihály), Sevella Zsuzsanna játékkészítő (Székesfehérvár).

Ezüst oklevelet vehettek át: Párniczky Józsefné és Kátai Antalné hímzők (Székesfehérvár), Radetzky Jenőné játékkészítő (Székesfehérvár), Gelencsér Julianna játékkészítő (Tác). Bronz oklevéllel ismerték el Gerebics Józsefné hímző (Székesfehérvár), Bognár Márta szövő, (Dunaújváros) és Szügyi Éva szövő (Székesfehérvár, Balatonfüred) munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!