Kultúra

2015.01.22. 17:40

Fahidi Éva Auschwitz-túlélő beszél Berlinben a 70. Auschwitz évfordulón

Magyar túlélő mond beszédet Angela Merkel német kancellár társaságában a berlini hivatalos megemlékezésen.

Az Auschwitz felszabadításának 70. évfordulója alkalmából január 26-án megrendezendő megemlékezésen Angela Merkel német kancellár mellett az idén 90 éves Fahidi Éva magyar túlélő mond beszédet az Urániában.

Fahidi Évát, egy nagypolgári zsidó család sarját 18 évesen hurcolták el Debrecenből Auschwitzba 1944-ben. Mivel erős volt és fiatal, egy német hadiüzem kényszermunkásaként életben maradhatott. Rokonai közül majd ötvenen estek áldozatul a Holokauszt borzalmainak.

Fahidi Éva egyedül tért haza. Fotó: Laszlo Balogh / Reuters

Hazatérése után hatvan évig hallgatott, külkereskedőként élte életét. Németországba először akkor tért vissza, amikor az „Auseinandersetzung", a Szembenézés során Stadtallendorf, az egykori hadiüzemnek helyet adó kisváros emlékhellyé nyilvánította a munkatábort, és az összes volt kényszermunkást felkutatta, és meghívta.

Fahidi Éva akkor szembesül azzal az óriási akarattal, ahogy a németek képesek szembenézni szüleik szörnyű tetteivel, s tenni is a mindennapokban, hogy a fasizmus ne ismétlődhessen meg. A stadtallendorfi múzeum igazgatójának unszolására először egy rövid jegyzetben németül írta meg a munkatábori élményeit, majd 2005-ben magyarul írt könyvet A Dolgok Lelke címmel, amely kisvártatva németül is megjelent. (A szerző személye és könyve ma már a német gimnáziumi történelmi tananyag része.)

A korát meghazudtolóan energikus és csillogóan friss szellemű Fahidi Éva „Holokauszt-aktivistának" tartja magát. Mára a „Szembenézés" egyik legismertebb, emblematikus alakja, a német média rendszeres szereplője.

„A tudatlan ember védtelen a hazugságokkal szemben. Azért fontos a múltból tanulni, hogy soha többé ne lehessen elhitetni az emberekkel, hogy szabad bárkit bántani a vallása, származása vagy akár bőrszíne miatt!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!