Kultúra

2016.10.10. 19:40

Felnőtt kórussal is sikeresen

Mezőfalva - Ujházy Krisztina vezetésével Mezőfalván Dréta Antal-díjat nyert a Paksi Városi Vegyeskórus. Régi kórus találkozása egy új temperamentummal.

Horog László

Ez év májustól Ujházy Krisztina vezényli Paks városának nagy múltú vegyes kórusát. A nyári szünet idejét leszámítva gyakorlatilag két hónapi munka sikere e jeles elismerés. A Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó után beszélgettünk a dunaújvárosi zenésszel és karnaggyal.


Május óta vezeti a paksi városi kórust Ujházy Krisztina - az eredmény siker Olaszországban és a mezőfalvi kórustalálkozón is Fotó: H. L.

- Az elhangzott műveket már ismerte a kórus, mivel része volt a repertoárjuknak. Kezdeti lépésként az együttes összecsiszolása, egy szintre emelése adott feladatot, hiszen egyesek jól ismerték a darabokat, mások még a hangokkal küszködtek. A zenei formációk jó működésénél rendkívül fontos, megérzik-e egymás gondolatát karnagy és a kórustagok. Az első erőpróbára az olaszországi Riminibe látogatott a Paksi Városi Vegyes kórus. A nemzetközi találkozóról bronz minősítéssel és magas pontszámmal térhetett haza a társaság. Második megmérettetésként a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó következett, ahol többek között Kodály Zoltán: Öregek című művét énekelte a kórus. A szakmai zsűri - Zemlényi Katica és Szigethy Adrienn - döntése alapján ez a darab illet legjobban a helyhez és az alkalomhoz, így a Paksi Városi Vegyes Kórus őrizheti egy éven át a rangos díjat - felelte a karnagy, aki a jövő feladatairól is beszélt: - Jövőre jubileumi év következik, negyvenéves lesz a kórus. A vezetéssel azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb alkalmat és helyszínt, ahol az ünnepléshez méltó repertoárral köszönthetjük a jeles évfordulót. Fontos megemlíteni, hogy a városi vegyes kóruson kívül pedagógus kórus is működik a Pakson. Mindkettőt kiemelten támogatja a városvezetés, az erőmű és a különböző vállalkozások. Értéknek tekintik az általuk közvetített kulturális élményt. Ujházy Krisztina a rangos kórusszemle vizsgapillanatairól is mesélt lapunknak: - Eddig egy kivétellel részt vettem az összes Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozón. Az idei alkalommal debütáltam karnagyként. Nagyon izgultam, mivel a fellépést egyben vizsgának is tekintettem a város előtt, de erőt adott a kórus lelkes hozzáállása. Csodálatosan jönnek velem, kitűnően ráhangolódtunk egymásra, értik és veszik, mit szeretnék kihozni az adott műből. Ez egy amatőrökből álló kórus tekintetében óriási dolog! Remélhetőleg, a mezőfalvi siker olyan élményt és erőt adott a csapatnak, ami hosszú távon előreviszi a kórust. Magamnak pedig fontos szakmai állomás, hiszen először mutatkozhattam be felnőttekből álló kórussal.

A fellépést egyfajta vizsgaként élte meg

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!