Kultúra

2015.05.26. 14:57

Felújítják a perkátai Győry-kastélyt - költözik a könyvtár és a művelődési ház

Perkáta - A Győry-kastélyban kulturális és rendezvényközpontot alakítanak ki. Az építkezés hamarosan kezdődik kiköltözött a könyvtár és a művelődési ház.

Körmendi Erzsébet

Perkáta kínai-magyar kulturális turisztikai központtá fejlesztheti pályázati forrásból Győry-kastélyt. Az épület felújítása hamarosan elkezdődnek a könyvtár és a művelődési ház szolgáltatásai most néhány napig szünetelnek, költözés miatt.

A könyvtár már múlt héten, május 20-án bezárt, csomagolják és szállítják a könyveket. Az olvasókat a kastély C-szárnyának emeleti termében várják június 3-tól. Az átmeneti helyen külön felnőtt és gyermekrészleget alakítanak ki, ahol folyamatosan biztosítják a kölcsönzést, valamint a nyugodt olvasási és tanulási lehetőséget.

A számítógép- és internet használókat a könyvtár szomszédságában, szintén a C-szárnyban található eMagyarország Pont várja.

Fotó: Bogó Anikó

A művelődési ház május 26-án zárta be kapuit. Ám az építkezés ideje alatt sem kell a perkátaiaknak nélkülözniük a megszokott közösségi és kulturális életet. A civil szervezetek például az épületegyüttes B-szárnyának emeleti termében, valamint a Faluházban tarthatják rendszeres összejöveteleiket, megfelelő beosztás szerint. A sportfoglalkozások május 26-tól a Faluházban kapnak helyet. Az iskolát érintő foglalkozások (például a zene és hitoktatás) átmenetileg visszakerül az általános iskola épületébe. A falugazdász szintén a B-szárnyban tartja fogadó óráit az elkövetkező időszakban.

A Faluházban természetesen mód lesz az előre egyeztetett rendezvények megtartására is! Az árusok is a Faluházban tartják vásáraikat mostantól! Az étkezési díjak beszedése a következő hónapra, a régi óvodában lesz, június 3. és 5. között.

A kastélyban kulturális, rendezvényi, továbbképzési központot alakítanak ki, amely biztosítja a műemléki védettség alá tartozó ingatlan méltó megőrzését is. Az elképzelések szerint a főbejáratnál a látogatók eligazítását segítő funkcionális termeket hoznak létre, valamint kialakítanak egy kávézót is, hogy kellemes és otthonos legyen a környezet.

A település vezetői szeretnék minél jobban kihasználni a belső tereket. Gondolkodnak például egy foglalkoztató helyiségben, ahol különféle kézműves és tárgykészítő foglalkozásokat szervezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!