Kultúra

2017.08.07. 19:55

Mády Gabriella autodidakta festő kiállítása a zárja a nyarat a Munkásművelődési Központban

DUNAÚJVÁROS Rövid, családias megnyitóval indították útjára tegnap a nyár utolsó tárlatát a Munkásművelődési Központ földszinti folyosóján kialakított galériában.

Balla Tibor

A tárlatmegnyitó felvezetőjében Suplicz Mihály, a Munkásművelődési Központ munkatársa felelevenítette, hogy annak idején éppen azért hozták létre az MMK galériáját, hogy a szárnybontogató, vagy éppen már régóta munkálkodó amatőr alkotóknak biztosítsák a megmutatkozás lehetőségét. Szinte hihetetlen, de a létrehívás óta a tegnap megnyitott tárlat immár a huszonegyedik alkotónak nyújtja a lehetőséget. Mint azt Suplicz Mihály elmondta, nem csak újabb alkotókat várnak, de ha időközben összegyűlik egy újabb tárlat anyaga olyanoknál, akik egyszer már megmutatkoztak a folyosó falain, ismételten szívesen látja őket egy újabb kiállítás erejéig a művelődési ház.

Ezúttal Mády Gabriella dunaföldvári festő mutatkozott be Ünnep címet viselő tárlatával, amelynek mottójául egy Eugéne Delacrix idézetet választott: "A kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szem számára".

A hétköznap délutáni időpont ellenére sokan voltak kíváncsiak a megnyitóra Fotó: Ady Géza

A kiállítást nemes egyszerűséggel maga az alkotó nyitotta meg, aki elmondta magáról, hogy 1946. január 15-én született Dunaföldváron, és négy esztendős kora óta fest. Iparos családból származik, apja asztalosmester, anyai nagyapja kovácsmester volt. Autodidakta módon tanulta a festészetet és a tűzzománckészítést. Ponttechnikával dolgozik, a pontokat a szem recehártyája állítja össze képpé. Igyekszik harmonikus, a szem számára kellemes képeket létrehozni. Pár mondatban ismertette a hallgatósággal a tűzzománckészítés technológiáját is.

Mády Gabriella ponttechnikával dolgozik Fotó: Ady Géza

Mestereinek azokat tartja, akiktől valamilyen módon tanult, így a természetet, Oszoli Piroskát, Pintér Mártát, Ripl-Rónai Józsefet, Georges Seuratot, William Turnert, Claude Monet-t, valamint Vincent VanGogh-ot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!