Kultúra

2016.04.04. 16:05

Filmszinkron film nélkül

Dunaújváros - Látványosan sokan voltak kíváncsiak a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza felolvasószínházi sorozatának soros előadására. Ezúttal egy kortárs norvég író drámáját adták elő.

Balla Tibor

Az előző szezon Háy János moderálta író-olvasó találkozói helyébe lépett a Bartók Felolvasószínházi sorozata. Legutóbbi összejövetelük aktuális darabját az Egy fiú árnyéka - Kortárs Norvég Színdarabok kötet címadó drámája adta. A fiatalabb norvég írónemzedék legtehetségesebb tagjaként számontartott Arne Lygre színműve finoman szólva is sajátos időhasználatával jellemezhető. A történet ugyanis állandóan ugrál az időben, hol egy kisebb lépést előre, hol egy nagyobbat hátra. A kiinduláskor Tom, a főhős 14 éves, de hallhatjuk gügyögő kisdedként, és a darab folyamán megismerhetjük felnőtt gondolatait is.

A sorozatszerkesztő, Csadi Zoltán (balra) Kertész Imre emlékének ajánlotta a felolvasóestet

Éppen a nehezen értelmezhető, befogadható időugrások miatt tartotta fontosnak a sorozatszerkesztő, Csadi Zoltán, hogy még a felolvasás előtt dióhéjban elmesélje a lényegében Anna (Tőkés Nikoletta) és Tom (Szántó Balázs) egymáshoz való viszonyából kiinduló tragédiákkal kirakott történetet. A sorozatszerkesztő mindezek előtt még Kertész Imre emlékének ajánlotta az estet, majd rövid kitekintést adott a norvég lélektani realizmus nagymestere, Henrik Ibsen stílusára, a feldolgozott témákra.

A felolvasóest érdekességeként említhető, hogy a már nem élő szereplők, az apa és az anya hangja felvételről szólalt meg, nem az asztalnál ülők hangján.

A sorozat csütörtökön lengyel drámával folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!