Kultúra

2017.05.17. 17:20

Elgondolkodtató alkotások sokasága várja az érdeklődőket az 57. Velencei Biennálén

Változatos, provokatív és megfejtések sorát ígérő kiállítások sokaságával várja látogatóit egészen november végéig az 57. Velencei Biennálé, amelynek Várnai Gyula képzőművész személyében dunaújvárosi főszereplője is van. Velencéből jelentjük!

A művészet ugyan nem változtatta meg a világot, mégis megmaradt annak a terepnek, ahol újragondolhatjuk azt - fogalmazott az 57. Velencei Biennálé múlt hét szombati hivatalos megnyitóján Christine Macel, az idén Viva Arte Viva címmel meghirdetett, kortárs művészeti seregszemle főkurátora. Állásfoglalásában a párizsi Pompidou Központból érkező szakember hangsúlyozta: a művészet képes releváns válaszokat adni akár a politikai, társadalmi kérdésekre, ám hiba lenne feladatául csupán ennyit megszabni, hiszen ezen kívül az élet bármely más területéről is van mondanivalója. Christine Macel ezért 120 művész munkáit hívta meg az általa jegyzett, kilenc részre tagolt főkurátori válogatásba, köztük évtizedek óta először két magyar alkotó - Hajas Tibor és Csörgő Attila - műveit.

Az 57. sorszámú befogadására és részletes áttekintésére talán több hét is kevés lenne, ám összefoglalóan elmondható, hogy a főkurátori hozzáálláshoz hasonlóan a nemzeti pavilonok és központi kiállításokon is megtekinthető művek főként a jelent feszítő társadalmi és környezti problémákra fókuszálnak.

E tematikához jól illeszkednek a biennálén látható magyar alkotók munkái is. A Magyar Pavilon ezúttal Várnai Gyula Peace on Earth című projektjével várja az érdeklődőket a világ legnagyobb és egyeben legrangosabb kortárs képzőművészeti fesztiválján. Várnai utópiareferenciái illeszkednek több kiállító munkáihoz is. A november 26-ig látogatható biennálé érvényes jelentés a jelen kortárs művészetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!