Kultúra

2016.10.13. 19:22

Győzhet-e a rút ármány?- vendégjáték a Bartókban

Dunaújváros - Emlékezetes felütéssel kezdett az új vezetés a Bartókban, legalábbis, ami a vendégjátékokat illeti. A Komáromi Jókai Színház társulatát láthatták a bérletesek három alkalommal.

Balla Tibor

Tudta jól a Bartók vezetése Őze Áronnal az élen, hogy Mikszáth Kálmán híres regénye, a Különös házasság, amelyből Závada Pál gyúrt át egy kitűnő filmszerű színpadi adaptációt, nem hordoz nagy kockázatot, hiszen a József Attila Színházban már bizonyított ez az átirat. Az pedig, hogy a rendező rubrikában a Kossuth-díjas Valló Péter neve olvasható, már szinte garancia egy meghatározó, emlékezetes színházi élményre. Százhatvan perc úgy repült el, hogy nem kellett az órát nézni.

A Komáromi Jókai Színház vendégjátéka klasszikus színházi előadás, a modern megoldásokhoz szokott, azokat kedvelő nézők számára talán kissé lassú tempójú. De szükség is van ennyi időre ahhoz, hogy kibontakozzon a végzetes helyzet, elrepüljenek szemünk láttára hosszú évek a hősök életéből. Elmondva a történet viszonylag egyszerű. Két sárospataki diák, Buttler János gróf (Tóth Károly) és barátja Bernáth Zsiga ( Szabó Viktor) vakációra igyekeznek haza, a nagynéni birtokára. Útközben azonban belebotlanak a napfürdőző Horváth Piroskába (Drága Diána m.v.), akibe Buttler azonmód bele is szeret. Betérnek Dőry István báró, a főszolgabíró (Fabó Tibor Jászai Mari-díjas) birtokára is, ahol viszont Zsiga esik szerelembe, meglátván Dőry Máriát (Bárdos Judit m.v.) A dráma akkor kezdődik, amikor hazulról visszaindulva már Dőry pandúrjának (Bernáth Tamás) ösztökélésére újból vendégségben találják magukat. Végzetes vendégségben, hiszen a főszolgabíró, miután megtudta, hogy lánya teherbe esett Szucsinka plébánostól (Mokos Attila), kényszerrel hozzáadja Máriát a grófhoz. Közben megölik Medve Ignácot az orvost (Horányi László m.v.), aki rájön a terhességre. Buttler persze küzd az igazáért és szerelméért, de az egyház és a korrupció ereje hatalmasabbnak bizonyul. A vége azért happy end.

Dőry Mária (Bárdos Judit m.v.) és Szucsinka plébános (Mokos Attila) viszonya kissé visszatetsző Fotó: jokai.sk

A színészi alakítások jószerivel homogén, de jó szintet hoznak. A történetet térből és időből remekül elemeli Valló. A XIX. századi jelmezekben a szereplők XXI. századi térben mozognak, eklektikusan változó stílusú bútorok között.

A Vidonka ezermestert játszó Olasz István sok kellemes percet okozott ízes tájszólással megformált figurájával

A forgószínpadot láthatóan kézzel mozgatják, így a főúri fényűző tobzódás mögött mindig érezhető az elnyomottak izzadsága. A dráma sokszor nem a színpadon zajlik, hanem a nézőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!