Kultúra

2015.02.25. 15:51

Gyukics Gábor költő-műfordító a Kortársban

Dunaújváros – Csütörtökön 18 órától Gyukics Gábor költő-műfordító lesz az az Utószó irodalmi antológia vendége a Kortársban.

Szabó Szabolcs

„Az E-klubban a ragtime band csellósa, Bézsé véresre pengette az ujjait. Elszakadt a G-húr. Aznap délután találkozott utoljára Gyervai Gerzsonnal. A Kodály köröndnél búcsúztak el. Csellóját beerőszakolta a kis Polskiba, a fiúra nézett és elpöfögött Buda felé. Gerzson ezt is letudta. Tizenegy hónapig voltak együtt. Egy Jokakisz nevű görög zenésztől csábította el a lányt. A görög srác hónapokig kereste frissen élezett rugósbicskával mellényzsebében. Jokakisz mindig elegánsan öltözött. Jó zenész adjon magára. De nem találta. Gerzson szerelmét hátrahagyva kibumlizott Ferihegyre. Bézsé kellemes jelenség volt. Rövid barna haj, csodálatos mellek, gyönyörű mosoly és viszontszerette Gerzsont, aki azért hagyta el a lányt, mert félt, hogy elveszi és lőttek a szabadságának. Nem tudta, hogy három évvel később talán nem menne el. Nem tudta, hogy a szabadság csak illúzió. Akárhol vagy, magadtól nem szabadulsz." – olvasható Gyukics Gábor A Kisfa Galeri című prózakötetéből, amely tavaly jelent meg a L'Harmattan Kiadó gondozásában.

Gyukics Gábort (képünkön) friss munkáiról is kérdezi majd Gyöngyössy Csaba. Fotó: litera.hu

Amint az a Litera.hu-n is olvashatjuk Gyukics kötete „a jazz, a szesz, a „magyar kábítószerek" és a szabad szerelem jegyében eltöltött hetvenes évekről szól. A Kisfa Galeri az országot keresztül-kasul bejáró baráti társaság, melynek tagjai hétköznapjaikat az Erzsébet-híd pesti hídfőjének lábánál álló fánál (a Kisfa) és a Duna lépcsőinél (a Léparton), az estéket a kevés akkori jazzklubok egyikében, a hétvégeket pedig kirándulással töltötték."

Gyukics Gábor költő, műfordító 1958-ban született Budapesten, a Szépírók Társasága és a Magyar Műfordítók Egyesülete tagja. A magyarországi nyitott versfelolvasó estek meghonosítója. 1999 óta száznál több est szervezője és levezetője, melyeken neves és kevésbé ismert meghívott költők egyaránt szerepeltek.

A számos rangos díjjal elismert szerzővel az Utószó – a könyv utóélete címen futó irodalmi sorozat szerkesztője Gyöngyössy Csaba beszélget majd a Kortárs Művészeti Intézetben.

A felolvasásokban bővelkedő író-olvasó találkozó csütörtökön 18 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!