Kultúra

2015.11.17. 17:21

Harc a gyógyíthatatlan kór ellen

Dunaújváros - Egy különleges írásmű jelent meg a közelmúltban Molnár Éva Zsófia tollából. A végzetes betegségből kilábalás megrázó történetét bemutató kötetet két remek ember és szakember ajánlja a médián keresztül az érdeklődők figyelmébe.

Körmendi Erzsébet

Molnár Éva Zsófia saját maga által átélt betegségharcát tükrözi a könyv, amelynek címe: Kiút a korlátok közül. A könyv alcíme: Hogyan vált egy súlyos betegség életem mozgatórugójává? A sorok között újjáéledő történet azt a küzdelmet mutatja be, hogy Éva miként tudott a végzetesként ismert sclerosis multiplex (SM) betegségből saját erőből fölállni. A szerző és segítői föltétlen erőként hirdetik az önjobbító hitet és az akaratot, és ezzel a gyógyítókönyvvel szeretnének kapaszkodót az SM-betegeknek, és támaszt az őket körülvevőknek, akik sorsot vállaltak velük.

A nehéz olvasmányként, nem délutáni pihentető kötetként emlegetett írásművet Balogh Tamás újságíró közreműködésével dr. Kercso Anca, a Szent Pantaleon Kórház neurológiai osztályának megbízott osztályvezetője, valamint az író és annak családjának barátjaként dr. Mika Ilona ajánlotta a média helyi képviselőinek figyelmébe kedden, a nyilvános könyvbemutatót megelőzően.

Dr. Kercso Anca, dr. Mika Ilona és hátul Balogh Tamás a könyv hivatalos sajtóbemutatóján Fotó: Zsedrovits Enikő

Dr. Kercso Anna röviden ismertette a központi idegrendszert érintő gyulladásos megbetegedés, az SM lényegét. Megtudhattuk tőle, hogy főleg a fiatal felnőtteknél, és közülük is elsősorban a nőknél diagnosztizálják a kórt, jobbára fertőzés és terhesség válthatja ki és befolyásolhatja. A tünet kettőslátás, szédülés, izomgyulladás, végtagi gyengeség, semmi módon nem szűnő fáradékonyság. A sclerosis multiplex nem gyógyítható. A betegek 10 százalékánál nem okoz maradandó, súlyos károkat, hasonló az arányuk azoknak, akiknél, súlyos, gyors lefolyású (1-2 év) a betegség, a többségnek azonban együtt kell élnie az SM-el, például tolókocsiba kényszerülve, de vannak, akik teljesen el tudják látni magukat. Alternatív gyógymódok léteznek, de kedvező hatásukra nincsenek bizonyítékok.

Kercso Anca meggyőződése, hogy a pszichés támogatás, a pozitív gondolkodás sokat javíthat a kórtól szenvedők állapotán. Mika Ilona mesélt Éváról: fiatal, életvidám nő, aki a második terhessége után lett sclerosis multiplex-es, és huszonhét éve küzd, nem akarja elfogadni a szteroidokat, a tolókocsit harcol. Hónapokat ágyban tölt, de után rock and roll-t táncol, mert nem hajlandó lemondani arról az aktív életről, amit szeret.

A barátként megszólalt doktornő szerint az elme, a család, a szeretet, az alternatív gyógymódok hatásának lehetünk tanúi a könyvben, amelyet jó szívvel ajánl nemcsak az SM-ben és más krónikus betegségben szenvedőknek, hanem mindenkinek mert hitet ad!

A Kiút a korlátok közül című életigenlő könyv kapható a Dunaújvárosi Hírlap ügyfélszolgálatán (Vasmű út 33.), valamint a főiskolán, a Forrás boltban és a Kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központban.

Az egészségem összeomlásának megrázó és ugyanakkor fölrázó pillanataiban rám törő felismerések kincsestára ez
a könyv. Amikor úgy éreztem, nincs kiút... Közelembe kerül a halál közös emberi sorsunk elkerülhetetlen állomása elmélyült, megtisztító perspektívából... Nagyszerű módszerekre bukkantam, elgondolkodtató eredmények születtek! Mi mindenről szól a Kiút a korlátok közül? Fölemelő fölismerésekről kétségbeejtő helyzetekben, alkalmazható életfilozófiáról, összhangban a modern tudománnyal és az ősi tanításokkal - vallja Molnár Éva Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!