Kultúra

2015.04.17. 16:00

Hétezernél is több képből válogatták ki a 33. Sajtófotó kiállítás anyagát

Budapest - Ahogy 1971 óta töretlenül minden évben, így idén is kiállítást rendeztek a magyar sajtófotósok legjobbjainak képeiből. Persze, hogy odahajtott a szakmai kíváncsiság.

Munkácsi Imre

A pályázatra a fotográfusok nagyrészt azokat a munkáikat küldik be, amelyek a napi eseményekről tudósítanak. Ezeknek a képeknek egyszerű a funkciója: az olvasók az újságból, vagy más vizuális úton minél több információt kapjanak egy adott eseményről. Így a sajtófotó nem nevezhető műalkotásnak, hiszen ahogy az újság, úgy kerül a szemétbe vele együtt a kép is. (Leszámítva ezt az egy alkalmat, amikor a legjobbaknak ítélt képek itt újra szemlézhetők.)

Idén is nagy volt a verseny, hiszen 243 fotográfus 2 738 pályázattal, összesen 7 164 képpel pályázott. Azonban nem csak a fotók mennyiségét, minőségüket is ki kell emelni. Évről-évre egyre jobb képek születnek, mivel a magyar fotóriporterek körében ez a pályázat a legrangosabb elismerés. Ki ne szeretne hát a legjobb lenni?

A 33. Sajtófotó kiállításnak Budapesten a Nagymező utca 8. szám alatt található Capa Kortárs Fotográfiai Központ ad helyet. Egy új technikának köszönhetően, idén minden korábbinál több, összesen 413 képet állítottak ki a szervezők. A munkákat tizenhárom kategóriában értékelte a zsűri és hat különdíjat is kiosztottak.

Csudai Sándor Háború az utcán című sorozatát képriport kategóriában elős hellyel díjazták

Nekem két órát sikerült eltöltenem a képek nézegetésével, ugyanis nem volt több időm rá, mert már várt egy másik program ugyanitt. A Capa központ aznap beszélgetésre invitálta Bulent Kilic fotóriportert, aki a tavalyi, háborús gócpontokban készült fotóiról beszélt.

Így nem csak a szakmám legjobb magyar képviselőinek képeiből tanulhattam, hanem egy világhírű kollégám tapasztalatait és tanácsait hallgathattam végig.

Akit érdekel a tárlat, annak azt ajánlom, szánjon rá időt, hiszen a képek magukkal ragadnak, olyan hatást váltanak ki az emberből, mintha magunk is átéltük volna azt a pillanatot, amit a fotográfus megtapasztalt akkor, amikor a képet készítette.

A kiállítás megtekinthető május 17-ig Budapesten a Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Nagymező utca 8-ban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!